A sztívia, magyarul a jázminpakóca Dél-Amerikából származó növény, több mint 200 évvel ezelőtt először az őslakosok fogyasztották, akik a növény leveleit használták italok édesítésére, vagy egyszerűen csak édes íze miatt rágták a leveleket. Ma a sztívia világszerte több ezer élelmiszerben és italban lelhető fel.
Levelei természetes módon édesek. Nagy tisztaságú sztíviakivonat előállításához a növényben található édes anyagokat oly módon nyerik ki, hogy a szárított leveleket vízbe (vagy pl. teába) áztatják, majd a legjobb ízű édes összetevőket – a szteviol-glikozidokat – kiválasztják és tisztítják.
A nagy tisztaságú sztívialevél-kivonat az élelmiszerek és italok széles skálájában megtalálható. Természetes eredeti íze segít a kalóriabevitel csökkentésében, mert a cukorhoz hasonló édes ízt ad.
A kongresszuson beszámoltak a legfrissebb kutatási eredményekről, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszereket – például a jázminpakócát – fogyasztó személyek általában kiegyensúlyozottabb étrenden élnek.
„Az emberek egyre inkább keresik a módját a bevitt kalóriák csökkentésének. A sztívia kiválóan alkalmazható azok számára, akik energia-egyensúlyukat javítani szeretnék, ugyanakkor nem akarnak vagy nem tudnak lemondani az édes ízről. A sztívia természetes eredetű lehetőséget kínál, amely az egész család számára biztonságos választás” – magyarázta Dr. Ashwell, a GSI tudományos tanácsadója.
A sztívia előnyei a következők:
Kivonatának használatát az Európai Unióban 2011 novemberében engedélyezték. Tavaly világviszonylatban a sztíviával édesített élelmiszerek és italok több mint fele Európából származott.
Egy nemrégiben az Egyesült Királyságban készült tanulmány szerint a tudatos fogyasztók 43 százaléka pozitív tapasztalatokról számolt be a sztíviával kapcsolatban (2013. márciusi EK Fogyasztói felmérés, GSI). A fogyasztók a sztívia természetes forrásból származó édes ízét számos élelmiszerben és italban – üdítőitalokban, gyümölcslevekben, ízesített vízben, édességekben, joghurtokban és egyéb tejtermékekben, illetve asztali édesítőszerekben – felfedezhetik.