A sztívia lesz az új cukor?

Kiválthatja a cukrot az új, természetes kivonat.

Betegszoba.hu
2013. 10. 06. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sztívia, magyarul a jázminpakóca Dél-Amerikából származó növény, több mint 200 évvel ezelőtt először az őslakosok fogyasztották, akik a növény leveleit használták italok édesítésére, vagy egyszerűen csak édes íze miatt rágták a leveleket. Ma a sztívia világszerte több ezer élelmiszerben és italban lelhető fel.

Levelei természetes módon édesek. Nagy tisztaságú sztíviakivonat előállításához a növényben található édes anyagokat oly módon nyerik ki, hogy a szárított leveleket vízbe (vagy pl. teába) áztatják, majd a legjobb ízű édes összetevőket – a szteviol-glikozidokat – kiválasztják és tisztítják.

A nagy tisztaságú sztívialevél-kivonat az élelmiszerek és italok széles skálájában megtalálható. Természetes eredeti íze segít a kalóriabevitel csökkentésében, mert a cukorhoz hasonló édes ízt ad.

 

 

A kongresszuson beszámoltak a legfrissebb kutatási eredményekről, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszereket – például a jázminpakócát – fogyasztó személyek általában kiegyensúlyozottabb étrenden élnek.

„Az emberek egyre inkább keresik a módját a bevitt kalóriák csökkentésének. A sztívia kiválóan alkalmazható azok számára, akik energia-egyensúlyukat javítani szeretnék, ugyanakkor nem akarnak vagy nem tudnak lemondani az édes ízről. A sztívia természetes eredetű lehetőséget kínál, amely az egész család számára biztonságos választás” – magyarázta Dr. Ashwell, a GSI tudományos tanácsadója.

A sztívia előnyei a következők:

Kivonatának használatát az Európai Unióban 2011 novemberében engedélyezték. Tavaly világviszonylatban a sztíviával édesített élelmiszerek és italok több mint fele Európából származott.

Egy nemrégiben az Egyesült Királyságban készült tanulmány szerint a tudatos fogyasztók 43 százaléka pozitív tapasztalatokról számolt be a sztíviával kapcsolatban (2013. márciusi EK Fogyasztói felmérés, GSI). A fogyasztók a sztívia természetes forrásból származó édes ízét számos élelmiszerben és italban – üdítőitalokban, gyümölcslevekben, ízesített vízben, édességekben, joghurtokban és egyéb tejtermékekben, illetve asztali édesítőszerekben – felfedezhetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.