A legutóbbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az amúgy egészséges emberek szív- és érrendszerét nem károsítja az enyhe mértékű kávéfogyasztás, sőt a zöld teához hasonlóan mind a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, mind a stroke-nak a kockázatát képes csökkenteni is.
További elemzésekből az is kiderült, hogy a vérnyomásra és a koleszterinszintre sincs hosszú távon befolyással a kávé, a részletesebb kutatások pedig arról számoltak be, hogy koleszterinre gyakorolt hatása az elkészítési módtól függ. Míg a filteres kávé összetevői nem befolyásolják a koleszterinszintet, a nem filteres változat megemelheti azt, a kávéban található koleszterinnövelő összetevőket ugyanis a filter képes kiszűrni.
Ellentmondásos adatok születtek azzal kapcsolatban is, vajon a kávéfogyasztás van-e bármilyen hatással a halálozási arányra. Míg az egyik tanulmány 21 százalékos növekedést mutatott ki az elhalálozás mértékében azok között, akik hetente 28 csésze kávénál többet isznak, egy másik elemzés, amely 23 különböző vizsgálat eredményét összegezte, épp ellenkező megállapításra jutott, miszerint a kávéfogyasztás negatív irányba befolyásolja a halálozási arányt.