Sok egyetemista tartja ébren magát gyógyszerekkel

Drámai módszerekhez folyamodnak az egyetemisták a tanulás érdekében.

Betegszoba.hu
2013. 11. 02. 9:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy ausztrál egyetem hallgatóinak részvételével készült felmérés kimutatta, hogy a diákok 10 százaléka használ metilfenidát és más vényköteles, amfetamintartalmú gyógyszereket, amelyekkel a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart kezelik. Minden negyedik hallgató szed koffeintartalmú No Doz tablettát, és közel 3 százalék használ narkolepszia vagy Alzheimer-kór elleni gyógyszereket.

Performance Enhancement and Health szaklapban megjelent kutatásból az is kiderül, hogy a jövő ügyvédei és orvosai szegik meg leggyakrabban a jogi és erkölcsi szabályokat azzal, hogy nem rendeltetésszerűen használják a gyógyszereket.

A New South Wales-i Egyetem kutatásának vezetője, dr. Jason Mazanov szerint az embereket általában bosszantja, hogy a sportolók doppingszerekkel próbálják növelni a teljesítményüket, „az egyetemistáknak azonban megengedik ugyanezt”.


A több mint 1700 egyetemi hallgató részvételével készült felmérésből kiderült, hogy az ausztrál egyetemisták közül többen használnak ilyen szereket, mint az amerikai vagy német egyetemisták. A vényköteles gyógyszereket fogyasztó hallgatók közül néhányan valós orvosi indokkal használták a szereket, de a metilfenidáthoz hasonló amfetamintartalmú gyógyszereket szedők 15,3 százaléka vallotta azt, hogy csak a tanuláshoz szedi.

Dr. Mazanov úgy véli, sok egyetemista azért nyúl gyógyszerekhez a tanulásban, mert a modern korban nehéz egyensúlyozniuk a munka és a tanulás között. „Sokunkban él az a romantikus kép, hogy az egyetemisták nyugodtan ücsörögve verseket olvasnak és gitároznak, pedig a valóságban sokuk heti 40 órát tanul, és közben heti 20 órát dolgozik” – magyarázta a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.