Az Egyesült Államokban óriási problémát jelent az elhízás, egyes felmérések szerint a túlsúly miatt többen halnak meg, mint a dohányzás miatt. A másik oldalon azonban teljesen szélsőséges reakciók jelennek meg, az egyik ilyen a böjtölés.
A pár napos vagy hetes böjtölés természetesen számtalan előnnyel járhat, ám akadnak olyan fanatikusok, akik rendszeresen hideg, préselt levekkel helyettesítik a főétkezésüket, és ezáltal nem jut a szervezetükbe szilárd táplálék. Amint azt Jackie Lynch elmondta, míg az időnkénti kalóriamegszorítás kifejezetten egészséges, addig a szigorú (lé)böjt a szervezet egész anyagcseréjét és hormonháztartását felboríthatja – amíg tart a kúra, illetve a visszaállás során megterhelik a szervezetet.
Egy másik irányzat szerint, a fogyás titka az, ha minél több zöld dolgot fogyasztunk. Egyre több sztár cseréli fel tejeskávéját egy zöld smoothie-ra (tulajdonképpen gyümölcspüré kissé hígítva) vagy turmixra, sőt vannak, akik már legalább napi két étkezésük helyett fogyasztják, de a többi étkezés során is előnyben részesítik a zöld ételeket, melyek közül az egyik legnépszerűbb a fodros kel. Jackie Lynch fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ezek a zöld ételek és italok valóban rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ám az igazi az lenne, ha ezek nem az egész étrendünket tennék ki, hanem csupán részei lennének az egészséges táplálkozásunknak.
Vannak, akik arra esküsznek, hogy vegán étrenddel a legkönnyebb karcsúnak maradni, így étrendjükből száműznek minden állati eredetű táplálékot. Jackie Lynch szerint ezzel nincs is semmi baj, ha kellően odafigyelnek arra, hogy szervezetük hozzájusson a fehérjéhez is, például hüvelyesekből vagy magvakból.
Ennél sokkal szokatlanabb módszernek a híve azok, akik szerint tejet csakis pasztörizálás nélkül, nyersen szabad fogyasztani, mivel így több benne a tápanyag és a vitamin. A módszer követői egyenesen a farmokról szerzik be a nyers tehén- vagy kecsketejet, és esküsznek rá, hogy ezt még a laktózérzékenyek is bátran ihatják, gyerekkorban pedig védelmet nyújt az asztma és a különféle allergiák ellen. Jackie Lynch azonban arra figyelmeztet, hogy pasztörizálás nélkül az ételmérgezés veszélye kilencszeresére nő, a nyers tejben ugyanis számos káros baktérium fordulhat elő, amelyek mind ártalmasak lehetnek az egészségünkre.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!