A csodafa

A furcsa helyzetek furcsa megoldási kísérleteket szültek.

Tompos Ádám
2017. 07. 16. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljünk el egy nagyvárost, abban egy sugárutat, azon egy forgalmas kereszteződést gyalogátkelővel és a hozzá való lámpával. Nincs szükség nagy fantáziára, talán már meg is jelent az olvasó lelki szemei előtt a csomópont. Egyetlen dolgot kell még hozzáképzelnünk mindehhez, hogy a feje tetejére állítsa az egészet: egy fát.

Egy sudár fát hatalmas lombkoronával közvetlenül a gyalogátkelő mellett. Persze ez a fa nem volt mindig ilyen terebélyes, és nem is egy perc alatt nőtt ilyen nagyra. Amikor a közéleti jöttmentek elültették valami senkit nem érdeklő jótékonysági akció keretében, akkor még olyan csenevész volt, hogy a képzeletbeli nagyváros kertészetében utasításba adták az ezzel foglalkozó munkásoknak: nehogy vizet pazaroljanak rá, úgyis teljesen hiábavaló az egész.

A kis fa annak köszönheti a túlélését, hogy van mögötte egy borzasztóan elhanyagolt kocsma. Jóformán senki nem jár már oda, mert a környék felkapott lett, és csupa-csupa olyan lokál nyílt, amit jobb helyeken már csak úgy hívnak, hogy jó helyek. Éppen ezért a borzasztóan elhanyagolt kocsmában sima csapvízzel mossa fel a padlót a tulajdonos, aki egy személyben csapos és takarító is. Nem a vendégek után takarít, hanem csak úgy megszokásból vagy talán babonából. A vizet évek óta a fa tövére önti, így az szép lassan gyökeret eresztett, törzse és ágai megvastagodtak, lombkoronája sűrű és dús lett.

Annyira, hogy egy idő után eltakarta a gyalogátkelő közlekedési lámpáját. Igaz, nem teljesen. A tilos jelzés piros fénye azért átviláglott a zöld levelek között, télen pedig, amikor a fagyban csupaszon maradtak az ágak, minden szín remekül látszott. Az átkelni vágyók eleinte bosszankodtak, amikor nem tudták eldönteni, leléphetnek-e a járdáról, de idővel találtak megoldást. Nyakukat nyújtogatták, ugráltak, vagy átkiabáltak a túloldalra, és megkérték az ott ácsorgókat, mondják már meg, milyen színt mutat a lámpa, mert nem látják a fától. A fa leveleitől. A túloldalon állók furcsállták a kérést, de mindig segítettek az odaát rekedteknek. Aztán azok a járókelők, akiket már nagyon zavartak az álcahálóként viselkedő levelek, civil szervezetbe, majd pertársaságba tömörültek. Tüntetést szerveztek, aláírást gyűjtöttek, majd petíciót szerettek volna átnyújtani az illetékesnek, megoldást követelve. De a petíciót nem vette át senki a hivatalban. Egy osztályvezető ment ki a dühös tömeg elé, és közölte, hogy átszervezések miatt a hivatal már nem illetékes az ügyben. Jogutódjával szemben komoly emberi, szakmai és legfőképpen politikai aggályok merültek fel, úgyhogy sajnos nem tud érdemben foglalkozni a fa ügyével és a tüntetők gondjával, mondta.

A furcsa helyzetek furcsa megoldási kísérleteket szültek ebben a furcsa, képzeletbeli nagyvárosban. Mivel a lakók sosem próbálták ki, milyen az, ha egy problémát észszerűen oldanak meg, nem tudták, kihez fordulhatnának. Úgyhogy a fa csak terebélyesedett tovább, és a levelei is maradtak a helyükön.

Történt néhány baleset, hiszen az átkelők továbbra sem látták jól a jelzést. Néhány ember összetörte magát kicsit. A képzeletbeli nagyváros vezetése azonban mindig azt hangoztatta, hogy nem a fa és nem a levelek miatt történt mindez. Közleményt adtak ki ilyenkor, és az egyén felelősségét hangsúlyozták. Egy nap azonban az egyik városi osztályvezető gyermeke került bajba. Nem látta a tilos jelzést, elindult a zebrán, egy teherautó épphogy csak le tudott fékezni előtte. A gyermek úgy megijedt, hogy elejtette kedvenc mandulás jégkrémét. Sírva is fakadt menten. Az osztályvezető intézkedett. Másnap kivágták a fát. Jó, hogy ilyen fák és ilyen nagyvárosok csak a képzeletünkben léteznek!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.