A fontos alkatrész

Valahogy semmi, de tényleg semmi nem stimmelt a sarki közért kávéautomatájával.

Tompos Ádám
2018. 03. 08. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valahogy semmi, de tényleg semmi nem stimmelt a sarki közért kávéautomatájával, amióta beállt az a nagy változás, amiről már hónapok óta sutyorogtak a bolt dolgozói. Az történt ugyanis, hogy államosították a kávéautomatákat. Persze ezt a folyamatot nyilvánosan és hivatalosan soha senki nem nevezhette így, erre az esetre fegyelmit helyezett kilátásba a vezetőség. „Nemzeti kézbe került” – így kellett mondani. De ha valaki így emlegette is, attól még nem oldódtak meg a gondok azzal az automatával.

Volt, hogy nem folyt bele a víz a masinába, mert nem ért ki időben a Nemzeti Automatakezelő Központ csőtisztítással megbízott munkatársa. Ennél is nagyobb gondot okozott, amikor nem folyt ki belőle a víz. Aminek meg az volt az oka, hogy sokszor olyan hosszú ideig voltak rosszak az automaták, hogy kővé dermedt bennük a kávépor. Azt meg akkor sem tudta kávévá oldani a víz, amikor nem állt éppen semmilyen akadály az útjában. Persze csak abban az esetben volt ez gond, ha nem hiányzott a por az automatából. Mert megesett, hogy abból is hiány volt. Ennek speciel mindenki tudta az okát. A kávéporszállítással megbízott fiúról, aki terített a szóban forgó régióban, azt beszélték a dolgozók, hogy „nem ő a legélesebb kés a fiókban”, és csak azért kapta ezt a pofonegyszerű, ám számára mégis teljesíthetetlen munkát a Nemzeti Automatakezelő Központtól, mert a helyi hivatal erős emberének a rokona. Állítólag!

Megesett az is, hogy elfogyott a műanyag pohár. A sarki közért dolgozói egy ideig összevissza sutyorogtak, próbálták kitalálni, hogy miért nem érkezik utánpótlás a központból. Az egyik elméletük az volt, hogy a külvárosi fröccsöntő üzemből mindenki lelépett, és ott most betanítás zajlik, amolyan gyorstalpaló. Mások állították, hogy ez mese, a valóság az, hogy hamarosan új nemzeti pohárszabványt fognak kidolgozni, és addig nem akarnak egy darabot sem legyártani a már elavult típusból. Csak idő kell, amíg megtörténik a hangolás a központilag jóváhagyott és egységesített szabadalomra. Egy időben úgy oldották meg a sarki közértben a pohárhiányt, hogy a takarítónőt megkérték, üljön ott az automata mellett egy ronggyal és egy üvegpohárral. Ha valaki kért inni, odaadta a poharat, aztán el is törölgette. Pont annyi ideig üldögélt ott a néni, amíg meg nem kedvelték a boltba járók, csak aztán leszóltak a központból, hogy ezt azért mégsem kéne. Úgyhogy a takarítónő nagy szomorúan visszatért a takarításhoz.

De a legrosszabb az volt, amikor az automatába bedobott apró csak úgy átcsúszott a nemzeti tulajdonban lévő gépen. Egy dolog, hogy így nem képződött bevétel a központ számára, de ott valamiért azt gondolták, hogy a kávé nélkül maradt vásárlók úgy érezhetik, rájuk mondott nemet az állam. Vagyis a nemzet. Pontosabban az a bizonyos nemzeti kéz, amiben az összes automata van. Húzogatta is mindenki az érméket az automaták oldalán, de hiába. A pénz mindig szomorúan visszahullott, és a festék is kopott.

Egy fontos alkatrészt kellett felszerelni emiatt a központból az automatára. Egy kis alumíniumlapot, amin végig lehet húzni az érméket, és akkor egyrészt nem kopik a masinák oldalán a festék, másrészt bent marad a pénz a gépben. Erre közbeszerzést írtak ki, amit a hivatali erős ember már említett rokonának a testvére nyert meg. Annak volt egy szobatársa, a kivitelező, az ő cége fúratta fel az automatákra az alumíniumlapokat.

A terv működött, a pénz innentől kezdve tényleg bent maradt a sarki közértben felállított kávéautomatában. Csakhogy többé már soha a büdös életben nem jött ki belőle egyetlen adag kávé sem. Egy sem. A közértesek többször is jelezték ezt a központnak, de ott csak annyira voltak képesek, hogy iktatták és archiválták a megkeresést. Mindig arra hivatkoztak, hogy kapacitáshiány van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.