A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Pápay György
2018. 02. 24. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hány egyéni választókerületet kell megnyernie az ellenzéknek ahhoz, hogy áprilistól a Fidesznek ne legyen kétharmados, illetve feles többsége? – ezzel a kérdéssel kezdődött a Billegő körzet negyedik adása. Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója arra emlékeztetett, hogy 2014-ben a Fidesznek plusz egy, vagyis a többivel együtt összesen 11 körzet elvesztésével már nem lett volna kétharmada. Így az újabb alkotmányozó többség megakadályozásához 2018-ban is elég lehet 11-12 körzet elnyerése az ellenzék részéről, míg Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet kutatásvezetője 15-re tette azt a számot, amikor biztosra mondható, hogy nem lesz kétharmad. A feles többséget illetően nehezebb biztosat állítani: optimista becslés szerint 35-40, pesszimista becslés szerint 45-50 körzetet kellene elhódítaniuk az ellenzéki jelölteknek ahhoz, hogy a Fidesz ne legyen képes egyedül kormányt alakítani.

Ebből a szemszögből nézve az egyik legfontosabb kérdés, hány olyan körzet van, ahol az ellenzéknek egyáltalán esélye lehet a győzelemre. Az Iránytű Intézet korábbi mérései alapján 26 olyan egyéni választókerületről tudunk, ahol a Fidesz 50 százalék körül áll, vagyis itt csak extrém esetben lehetne az általuk indított jelöltet megszorítani. 27 körzetben viszont az ellenzék összesített támogatottsága eléri vagy meghaladja a 60 százalékot; itt a pártoknak érdemes lenne koordinálniuk vagy legalább „gesztusokat” tenniük egymás számára. A fennmaradó 53 választókerületben az ellenzéki pártok támogatottsága 50 és 60 százalék között mozog, így ezekben kevésbé számíthatunk akár hallgatólagos együttműködésre. A kormánnyal elégedetlen választók azonban itt is dönthetnek úgy, hogy az általuk esélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltre adják a szavazatukat.

Tóth Csaba úgy véli, 25-30 körzetben elméletileg nyerhetne a baloldal, ehhez azonban széles körű koordinációra volna szükség. Ide tartozik 15-16 fővárosi választókerület, 3-4 körzet a Budapest környéki agglomerációban, továbbá olyan vidéki nagyvárosok, mint Szeged, Pécs, Veszprém. Az elemző szerint nagyjából ugyanennyi körzet van, ahol a Jobbiknak van elméleti esélye, elsősorban Északkelet-Magyarországon, Szolnokon, valamint Heves és Békés megyében. Ehhez azonban a pártok listás eredményének erősödésére volna szükség. Leginkább azoknak a formációknak van esélyük körzetek elnyerésére, amelyek országosan elérik a 20 százalékot, ha pedig egy párt képes lenne 25 százalékot hozni, akár 10-15 egyéni győzelemre is számíthatna.

Budapestet tekintve Ember Zoltán Levente elmondta, hogy ha a 2014-es eredményekből indulnánk ki, azt lehetne mondani, hogy 18 körzetből 18-ban a baloldal adja az esélyesebb kihívót. Ezt azonban némileg befolyásolja az LMP néhány százalékos erősödése, valamint az Együtt és a Momentum külön indulása. Az LMP és a Momentum inkább a budai kerületekben befolyásolhatja a küzdelmet, a Jobbik pedig elsősorban Kelet- és Dél-Pesten tudott erősödni. Tóth Csaba szerint a fővárosban különösen fontos lenne a baloldal és az LMP közti együttműködés. Kérdés azonban, hogy képesek lennének-e ezt a pártok arányosan megvalósítani, és hogy nem vezetne-e mindez olyan, a választókat alapvetően elriasztó vitákhoz, mint amilyenek sokáig jellemezték a baloldalt.

A Republikon stratégiai igazgatója arról is szólt, hogy vidéken a megyei jogú városok és a modernizációs központok jobban emlékeztetnek Budapestre, így többségükben Fidesz–baloldal párharc várható. A Jobbiknak ezzel szemben inkább a kistelepüléseken van komoly esélye. Ember Zoltán Levente ehhez azt tette hozzá, hogy az utóbbi településtípusnál jobban érvényesülhet a kormánypropaganda hatása, mert nagyobb az állami média és a megyei lapok szerepe. Ez nem kedvez a Jobbiknak, a párt azonban meglepetést okozhat olyan nagyvárosokban, mint Miskolc vagy Dunaújváros.

A körzetek erőviszonyainak felmérését segítheti, hogy 18 választókerületben a Medián és a Závecz Research reprezentatív közvélemény-kutatásokat végez a Közös Ország Mozgalom megbízásából. A két elemző egyetértett abban, hogy szerencsésebb lenne, ha a nyilvánosság nem használná ezeknek a méréseknek az eredményét a pártelitek revolverezésére. Egyetértettek abban is, hogy egy-egy mérés eredménye jó fogódzót jelenthet azoknak a választóknak, akik a saját választókerületükben a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kívánják támogatni. Ahol pedig nem készül kutatás, ott egyebek között a pártok stratégiáját érdemes figyelni: azt, hogy miként alakul a helyi kampányok intenzitása, ki száll harcba az adott körzetért, illetve ki az, aki láthatóan lemond róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.