Érzékenyítő kurzust az ellenzéknek!

A koordinált indulás úgy biztosan nem fog menni, hogy a legutolsó pillanatig szidjuk, árulózzuk egymást.

Kósa András
2018. 02. 04. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudom, hogy – nagyon szép szakkifejezéssel – választások előtti pozicionálásnak hívják, ami most a magyar ellenzéki pártok között folyik, de azért teljesen hülyének ebben sem kellene lenni. Főleg, hogy a szereplők egyike-másika kezd egyre nyilvánvalóbban célozgatni rá, hogy ami eddig maga volt a blaszfémia, akár be is következhet. A pártok megegyezhetnek, hogy visszaléptetik jelöltjeiket az adott választókerület legesélyesebb ellenzéki indulója javára. Nyilván nem csak úgy, szeretetből: valaki itt lép vissza, és ott marad állva, mások fordítva. Ezt koordinált indulásnak nevezzük.

A gyakorlatilag befagyott közvélemény-kutatási adatok alapján (leszámítva a legfrissebb és némileg meglepő Medián-felmérést arról, hogy a Fidesz támogatottsága és választóinak elszántsága is visszaesett) a helyzet egyszerű. Az ellenzéknek ahhoz is ilyen koordinált indulásra lenne szüksége több tucat helyszínen, hogy növelje képviselőinek számát a parlamentben, és legalább Orbán Viktor újabb fölényes (ha nem is kétharmados) győzelmét megakadályozza, esetleg rászorítva vele a kormánypártokat, hogy változtassanak mostani politikájukon. Ám ez úgy biztosan nem fog menni, hogy a legutolsó pillanatig szidjuk, árulózzuk egymást, majd hirtelen mégis arra kérjük szavazóinkat, hogy X. vagy Y. körzetben szavazzanak arra a jelöltre, akinek a pártját tegnap még teli szájjal pocskondiáztuk.

Márpedig most mintha ez történne: mindenki anyázza az összes többit. Az alábbi felsorolás sorrendje nem fontos, a lényeg ugyanaz. Szél Bernadett a Heti Válaszban hazugozza Gyurcsány Ferencet, a szocialistákra pedig azt mondja, gócokban fertőzöttek. Gyurcsány Ferenc évértékelőjében árulózza az LMP-t, amiért hajlandó volt együttműködni a Fidesszel még az Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásakor. (Esetleg kérdezzék meg erről Iványi Gábort, akinek az egyháza ügyében már a „kollaboráló” bírák segítségével született fontos döntés.) A DK-ról szinte lerí a kéjes öröm, ahogy elvileg legszorosabb természetes szövetségese, az MSZP alatt reszeli a széklábat. A taktika működni is látszik, még inkább úgy, hogy a szocialistákban láthatóan sem kedv, sem képesség nincs a hatásos válaszhoz. Eközben szocialista és DK-s politikusok háttérbeszélgetéseken már tavaly ősszel emlegették: vannak olyan választókörzetek az országban, ahol tapasztalataik szerint saját aktivistáik már jobban utálják egymást, mint a helyi fideszeseket. A Momentumot most már mindenki szabadon árulózhatja, miközben saját magukon kívül ők is mindenkit nagyjából vállalhatatlannak tartanak nyilvános megszólalásaikban. A Jobbikkal közben senki nem tud mit kezdeni. Persze ez annyiban érthető, hogy az egykori cigányozásnak-zsidózásnak hosszú az árnyéka, de azért mintha mindenkiben ott motoszkálna a gondolat, hogy valahogy muszáj lenne velük is megegyezni, hiszen másképp nem megy.

Itt tartunk – én azonban majdhogynem biztos vagyok benne, hogy több körzetben is létrejöhet a koordinált indulás. Ahhoz viszont mégiscsak be kéne fejezni egymás anyázását. Addig, amíg késő nem lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.