A legveszélyesebb ételek, amelyek ételmérgezést okoznak a nyáron

Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített vagy tárolt ételek miatt.

null

Hamburger, saslik, saláta, egy kis fagylalt. Felkészülsz a nyári sütögetésre, piknikezésre, de tudatában vagy annak, hogy mekkora az ételmérgezés kockázata? Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített vagy tárolt ételek miatt. A Mindmegette összefoglalta, melyek azok az ételek, amelyek a leginkább veszélyesek a nagy forróságban.

HÚSOK

A strandolás mellett a másik leggyakoribb nyári program a sütögetés. Nincsen finomabb a grillen sült húspogácsánál, sasliknál vagy grillkolbásznál. Az ételmérgezések első számú oka a nem megfelelően átsütött hús. Grillezéskor hajlamosak vagyunk arra, hogy a húsnak a külső rétegét süssük meg, belül viszont kissé nyersre hagyjuk. Ez különösen a baromfihúsok esetében veszélyes, szalmonellát okozhatnak, míg a marhahús esetében az E.coli baktérium okozhat véres hasmenést.

Tanács: Szakemberek szerint legalább 74 Celsius-fokon kell sütni a csirkehúst vagy a hamburgerhúst, hogy a bennük lévő kórokozók elpusztuljanak.

SALÁTA

A boltokban kedvünkre válogathatunk az előre csomagolt saláták között, és eszünkbe sem jut, hogy tálalás előtt megmossuk. Ez nagy hiba. A bébispenótba, a rukkolába, az endívia salátába vagy a jégsalátába is kerülhet szennyeződés a termelés során. Ezek magukban még nem is biztos, hogy fertőzést okoznak, de például ha ugyanazt a vágódeszkát használjuk a nyers hús és a saláta felvágásra, akkor előfordulhat, hogy keresztszennyeződés lép fel.

Tanács: Tegyük a salátát egy szűrőedénybe és jól mossuk át.

HÁZI FAGYLALT

Nagyon jól hangzik, hogy készítsünk otthon fagylaltot, de sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy szalmonellát kapunk tőle, mintha vennénk egy doboz jégkrémet a boltban. Ha fagyit csinálunk otthon, akkor csakis főzött pudingból vagy fertőtlenített héjú tojásból készítsük. A főzés és a fertőtlenítés megöli a baktériumot.

TOJÁS

A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius-fokon kell főzni-sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz vagy majonézhez használjuk fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.

Fotó: Pexels.com

DINNYE

Talán nem is gondolnánk, hogy ez a nyári finomság is mennyire veszélyes lehet. Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban többen sárgadinnye fogyasztása után lettek rosszul, néhányan meg is haltak. A dinnye lisztériával fertőzött volt.

Tanács: Mivel a baktériumok a külső héjban élnek, mindig mossuk meg a dinnyét felvágás előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.