Miért ne igyunk soha egyenesen az üdítős dobozból?

A felületükön különböző baktériumokat találtak, amelyek étel- és vérmérgezést, tüdőgyulladást okoznak.

null

Kevés dolog esik jobban a kánikulában, mint felpattintani egy doboz jéghideg üdítőt, és elkortyolni azt. A kézbevétel, illetve a bontás-kortyolás fázis között nem árt azonban, ha minimum elvégzünk egy alapos fertőtlenítő tisztítást, de még jobb, ha kitöltjük az üdítőt egy pohárba, vagy ha – szigorúan elbomló vagy mosható – szívószállal isszuk meg a frissítőt. A Mindmegette négy jó okot mondott, hogy miért.

VESZÉLYES BETEGSÉGEK

Három éve egy amerikai tévéműsor, a The Doctors, laboratóriumi körülmények között vizsgált egy pár, különböző helyről: benzinkútról, italautomatából és vegyesboltból származó dobozos üdítőt, hogy mégis, mennyire tiszták, ha már többségében egyenesen ezekből iszunk. Az eredmény messze nem volt megnyugtató.

A dobozokon staphylococcus nevű baktériumot találtak, amely hányással, hasmenéssel és lázzal járó ételmérgezést okozhat; pseudomonas aeruginosa-t, ami gyulladásokat, húgyúti fertőzéseket, de akár vérmérgezést és tüdőgyulladást is okozhat; illetve E-coli, másnéven coliform baltériumot, ami emberi vagy állati ürülékből származik, és szintén magas lázzal járó, hasmenéses és tüdőgyulladásos tüneteket okozhat.

Ez a tudás kiegészült azóta azzal, amit a koronavírusról tanultunk, nevezetesen, hogy nemcsak cseppfertőzéssel terjed, hanem különböző felületeken vígan megél, és akár órákon, sőt napokon át fertőzni képes – és ez alól az üdítős doboz felülete sem kivétel, úgyhogy mindig takarítsuk le erős, virucid fertőtlenítőszerrel!

BPA-MÉRGEZÉS

Sokszor látjuk a műanyag kulacsok címkéjén „BPA-mentes” feliratot. Ez bizony egy nagyon fontos és hasznos információ, ugyanis a műanyag palackok többsége tartalmazza ezt a vegyszert, teljes nevén bisphenol A-t, amiről egy 2014 kutatás megállapította, hogy folyadék hatására kioldódik a flakonból, és a szervezetbe kerülve, ott felhalmozódva megemelheti a vérnyomást, így növelve a szívbetegségek kockázatát. Bár elsősorban a műanyag palackoknál kerül elő a neve, jó tudni, hogy az alumíniumdobozok összeillesztésekor sok gyártó használ BPA-val turbózott anyagot.

Fotó: Pexels.com

FÉMES ÍZ A SZÁJBAN

Aki erre érzékeny, az aludobozból fogyasztva az üdítőjét, kellemetlen fémes ízt érezhet a szájpadlásán, minden korty után. Ez nem azért van, mert a dobozban lévő ital maga fémízű, ez csak egy speciális receptorreakció, ami azonban kiküszöbölhető, ha doboz nem ér az ajkainkhoz, hanem pohárba töltjük vagy szívószállal isszuk meg az üdítőt/sört. Vagy átnyergelünk az üvegesre!

ÜDÍTŐS DOBOZ = KIVÁLÓ ROVARCSAPDA

Ha már lemostuk, lefertőtlenítettük és nem tartozunk az alumínium érintésére fémes ízt érzők táborába, még akkor sem vagyunk teljes biztonságban. A rovarok ugyanis, mint tudjuk, imádják az üdítőt és a sört, és egy óvatlan pillanatban, szomjoltás közben, könnyedén belezuhanhatnak az apró ivónyíláson keresztül az italunkba – és mivel a doboz nem átlátszó, mit sem sejtve a szánkhoz emeljük, kortyolunk egyet, és máris kész a baj! A megoldás tehát: töltsük ki az italt egy pohárba vagy zárjuk el a nyílás nagy részét szívószállal, vagy vigyázó szemünk a dobozunkra vetjük, amíg biztonságban ki nem ürült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.