1. Felszedsz jó pár kilót
1. Felszedsz jó pár kilót
A hír igaz: a csipsz hízlal. Pláne ha mindennap elfogyasztasz egy-két zacskónyit. Kutatások bebizonyították, hogy aki nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztott sós krumplicsipszet, az a többi étkezéskor is előnyben részesítette a zsírosabb, egészségtelenebb falatokat.
2. Függő leszel
Megtörtént már veled, hogy csak nézel kifelé a fejedből csipszet rágcsálva, és egyszer csak azon kapod magad, hogy betoltál egy egész zacskóval? Nyugodj meg, ez nem a te hibád: ez történik, ha az ember egy pillanatra nem figyel oda, és hagyja, hogy az ösztönei vezéreljék, amelyek, egy kutatás szerint, azt diktálják, hogy ami ilyen csodálatosan ropog, az csak jó lehet, egyél belőle még és még! A kísérlet során a kutatók „EXTRA ropogós” feliratú csipszeszacskókat osztottak szét a tesztalanyok között, majd két csoportra bontották őket. Az egyik csoportnak egy fejhallgatót tettek a fülére, kizárva a roppanások zaját, a másiknál pedig felerősítették azokat. Az eredmény: a zajmentes környezetben ropogtatók jóval kevesebb csipszet fogyasztottak el, mit azok, akik felerősítve hallgatták a zörejeket. Tehát ami a valódi addikciót okozza: az a csodálatos roppanás! Így, innentől kezdve vagy te is füldugóval csipszezel, vagy ennek tudatában majd jobban figyelsz!
3. Üres kalóriákkal tömöd magad
Ha egy pillantást vetsz a csipszeszacskón lévő összetevőlistára, láthatod, hogy a krumplisziromnak igen magas a zsír- és a nátriumtartalma, így nem csoda, hogy szinte semmi egészségesnek nem jut benne hely – vagyis a burgonyaszirommal kalóriában igen magas, tápértékben igen csekély ételt veszel magadhoz. Ha pedig ilyen, tápanyagban szegény dolgot eszel, ne csodálkozz, ha rengeteget meg tudsz enni belőle anélkül, hogy jóllaknál, és mivel a szervezet azt a nagy mennyiséget is igen hamar elégeti, gyorsan megéhezel. Szóval, ha javasolhatjuk, az egyik étkezésed se legyen csupán egy adag csipsz – még a kicsik sem, mint az uzsonna – mert attól nagyon hamar csak még éhesebb leszel.
4. Megdobja a vérnyomásod
Több tucat bizonyíték van már arra, hogy a magas nátriumbevitel – vagyis elsősorban a túlzott sóhasználat – jelentős mértékben megnöveli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Azok, akik szeretik a csipszet, vagyis a sós ízek nagy rajongói, jó eséllyel minden étkezésükkor az indokoltnál jóval több sót használnak, és ha még emellé napi egy-egy zacskó csipsz is befigyel, az rövid időn belül komoly egészségügyi problémákhoz, magas vérnyomáshoz és szívpanaszokhoz vezethet.
5. Növeli a rákos megbetegedések kockázatát
Durván hangzik, de igaz: az Amerikai Rákegyesület (American Cancer Society) állítása szerint az akrilamid, ami akkor keletkezik, ha a magas keményítőtartalmú ételeket – mint amilyen a krumpli is – magas hőmérsékleten sütjük, nagy mennyiségben, rendszeresen, hosszú távon fogyasztva jelentősen növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A kulcsszó tehát itt is: a csipsz jó, finom, nem méreg – de csak ha mértékkel fogyasztunk belőle!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.