időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A hatékony vírusellenes kézfertőtlenítés szabályai

Forrás: Mindmegette
2020.10.19. 18:46
borítókép

A 40 éve fertőtlenítőszereket gyártó, kórházakat és iskolákat is ellátó cég összeállított tíz szabályt.

1. TÁJÉKOZÓDJUNK!

Vásárláskor először ellenőrizzük, hogy a fertőtlenítőszer alkalmas-e a vírusok elpusztítására (vírusellenes-e), mert nem mindegyik fertőtlenítőszer ilyen. A bőr-és felület-fertőtlenítőkön kötelező feltüntetni, hogy milyen kórokozók ellen hatásosak. A vírusok elleni védekezéshez csak olyan terméket vegyünk, amelyiken szerepel a vírusölő (virucid) hatás. Természetesen az is jó, ha a szernek ezen felül baktériumölő (baktericid), gombaölő (fungicid, yeasticid) hatása is van.

2. ELLENŐRIZZÜK AZ ÖSSZETEVŐKET!

Az alkoholtartalmú kéz- és felületfertőtlenítők közül a 70-80 százalékban etanolt (etil-alkoholt) és/vagy izopropilt tartalmazó szerek a leghatásosabbak. Az összetevők arányát ellenőrizni tudjuk a termék címkéjén.

Fotó: Pixabay

3. A FOLYÉKONY SZAPPAN IS HATÁSOS

A fertőtlenítő hatású folyékony szappanoknak más az összetétele; nem, vagy csak kisebb mennyiségben tartalmaznak alkoholt, de ettől még hatásosak. A csomagoláson ezeknél is szerepelnie kell, hogy mi ellen hatásosak, vírusok ellen csak a virucid készítmények jók.

4. NE SAJNÁLJUK AZ IDŐT A KÉZMOSÁSRA!

A fertőtlenítőszer használatakor figyeljünk az előírt behatási idő betartására, azaz arra, hogy mennyi időre van szüksége a szernek a vírusok elpusztítására! Ha például egy fertőtlenítő folyékony szappant túl hamar lemosunk, nem tudja kifejteni teljesen a hatását. Az elégséges behatási idő a vírusok ellen lehet akár egy perc is.

5. KEZÜNK MINDEN PONTJÁRA KONCENTRÁLJUNK!

A kézfertőtlenítésnél arra is figyeljünk, hogy az egész kézfelületünket alaposan dörzsöljük át, mossuk meg. A „szokásos” gyors kézmosásnál gyakran kimaradnak a kéz egyes részei, holott ezeken ugyanúgy ott lehetnek a kórokozók. Az alapos kézfertőtlenítéshez egyszerre van szükség a teljes kéz bedörzsölésére, és annak kivárására, hogy a szer kifejthesse hatását. Ha bármelyiket rosszul csináljuk, a kórokozók jelentős része a kezünkön marad.

6. AZ ÚTMUTATÓ SZERINT

A vírusok elleni védekezésben fontos, hogy a kezünket és a gyakran használt felületeket rendszeresen fertőtlenítsük. A bőr- és felületfertőtlenítésre a megfelelő szert használjuk, hogy a leghatékonyabban fejthesse ki a hatását. A szerek összetétele a legmegfelelőbb hatás érdekében eltérő, ezért a fertőtlenítőt mindig arra és úgy használjuk, amire és ahogyan a csomagolásán szereplő leírásban ajánlják.

7. TÖBBSZÖR FERTŐTLENÍTSÜNK!

Otthon, az irodában és a munkahelyen is tegyük lehetővé a könnyű és gyors kézfertőtlenítést! Érdemes a táskánkban is magunkkal hordani egy kis kiszerelésű gélt, törlőkendőt vagy sprayt, hiszen nem mindenhol találunk fertőtlenítési lehetőséget, ahol egyébként az indokolt lenne.

A többi szabály megismeréséhez olvassa el a mindmegette.hu teljes cikkét!

Ha többet szeretne tudni a fertőtlenítőszerekről, olvassa el korábbi cikkünket!