Grigorov doktorra emlékezik ma a népszerű böngésző nyitóoldala

Az „étkezős” képen egy férfi látható, aki mosolyogó arccal kostólgat valamilyen fehér ételt.

null

A Google kereső oldalán különleges Grigorov-GIF látható kedden. S természetesen mint mindig, ezúttal is érdekes eseményre, évfordulóra emlékeznek a kedves gesztussal.

Az "étkezős" képen egy férfi látható, aki mosolyogó arccal kostólgat valamilyen fehér ételt. Nos, az ünnepelt nem más, mint Sztamen Grigorov bolgár orvos és mikrobiológus, akinek úttörő része volt a probiotikumok, avagy laktobaciliusok felfedezésében.

Grigorov doktor joghurtot készített

A wiki szerint Grigorov doktor, pontosan 142 évvel ezelőtt, 1878. október 27-én született, Bulgáriában, majd Franciaországban természettudományt, míg Svájcban orvostudományt tanult.

Fotó: Google

Épp csak betöltötte a 27. életévét, amikor felfedezte, hogy a tejből - egyedi bacilustörzs segítségével - joghurt készíthető. A bacilustörzset Lactobacillus bulgaricusnak nevezte el. A bolgár joghurttal számos betegség gyógyítását vizsgálta, kutatta, és a TBC esetében új eljárásokat dolgozott ki.

Grigorov doktor ismerte a penicillingombát

Meglepő adat, hogy dr. Grigorov előbb ismerte és alkalmazta a TBC gyógyítására a penicillingombát, mint azt az orvostudomány hivatalosan felfedezte és elismerte volna.

Már 1906 decemberében egy francia orvosi folyóiratban számolt be a betegség eredményes kezeléséről. A penicillin felfedezését egyébként - húsz évvel később - a skót Alexander Fleming nevéhez kötik.

Nos, a laktobacilusokat is tartalmazó joghurtkészítmények mellett számtalan, az egészségmegőrzését célzó vitaminkészítmény kapható manaság. Vitathatatlan, hogy a probiotikus termékek virágkorukat élik - bizonyos szempontból dr. Grigorovnak köszönhetően...

Súlyos betegségek kockázata is csökkenthető helyes táplálkozással

Óriási előrelépés volt a rákkutatásban, amikor felismerték és azonosították a rákkeltő (karcinogén) anyagokat. Ezek jelenléte a szervezetben ugyanis torz sejtek kialakulásához vagy egyes szövetek mértéktelen szaporodásához, végső soron akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet – írja a mindmegette.hu.

A portál egy jó hírről is beszámol jelesül, hogy számos élelmiszer tartalmaz úgynevezett antioxidánsokat, amelyek ellensúlyozzák a karcinogén anyagok káros hatásait, illetve támogatják az immunrendszert. A problémát az okozza, hogy az élelmiszeripari feldolgozás során a táplálékokban jelentősen csökken a védő hatású antioxidánsok mennyisége. Van azonban néhány olyan – elsősorban nyers – étel- és italféleség, amiben bőségesen megtalálható, ilyen például a paradicsom, a különféle piros és vörös gyümölcsök, zöldségek (szőlő, áfonya, bogyósok, lila hagyma), a sütőtök, a fokhagyma, a szója, a zöld és a rooibos tea.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.