Helyes táplálkozással az immunrendszerért

A koronavírus-járvány miatt egyre fontosabb az egészségünk megőrzése – étkezéssel is tehetünk érte.

null

Az immunerősítés és a tápanyagban gazdag táplálkozással minden eddiginél fontosabb célt szolgálunk az elkövetkező hónapokban, de inkább években. Fontos, hogy erősítsük a gyomrunkat, hiszen a gyomorsav egyik fő funkciója az lenne, hogy vírusokat és baktériumokat öljön. Ehhez ad ötleteket Bocsi Viki táplálkozási tanácsadó – írja a mindmegette.hu.

A rengeteg stressz, a gazdasági és az egészségügyi bizonytalanság komoly lelki teherrel jár, ami hosszú távon az immunrendszerünkre is hatással van. Bár ezek a problémák rendkívüliek, mégis van ok a jó érzésre, ugyanis az egészségi állapotért lehet tenni.

Fotó: Pexels

Bocsi Viki táplálkozási tanácsadó, a Kitchen of Health társtulajdonosa mindenkinek azt javasolja, hogy ne féljen, mert a félelem gyengíti az immunrendszert. Bár sokak szerint könnyű ezt mondani, tényleg megnyugvást jelenthet, ha megtesszük az összes tőlünk telhető óvintézkedést. Fontos, hogy csak olyan tevékenységeket végezzünk, amik nevetésre bírnak, kikapcsolnak, és próbáljuk elkerülni a hisztériakeltést.

„Ha boldog, erős és bátor vagy, akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy elkapsz bármilyen kórokozót, lásd a gyerekeket. Nem véletlen, hogy rájuk nincs nagy hatással a koronavírus. Egyrészt nem aggódnak, másrészt sokkal jobb lelki állapotban vannak, mint a felnőttek”

– magyarázta a szakértő.

MIT FOGYASSZUNK ÉS MIT NE?

Jelen helyzetben mindenkinek azt kell megvizsgálnia, mit tud tenni a saját egészségéért, hiszen már egyszerű dolgokkal is nagyszerű eredményeket lehet elérni.

„Ma a gyenge gyomor népegészségügyi probléma, ami most hatványozott gond, hiszen a gyomorsav egyik fő funkciója lenne, hogy vírusokat és baktériumokat öljön. Ezért például jó lenne kerülni a péksüteményeket, mert az emésztő funkciókat károsítják. A másik népbetegség a mellékvese túlterheltsége, és ami még nagyobb baj, hogy nem is nagyon foglalkoznak vele, csak akkor, ha már visszafordíthatatlan a baj”

– fogalmazott Bocsi Viki.

Azt ajánlja, hogy nagy dózisban szedjük a C- és a D-vitamint, ne hagyjuk ki a szerves jódot, a szelént, a magnéziumot, az Omega-3-at, cinket és egy jó probiotikumot.

Azt is javasolja, hogy fogyasszunk minél több csontlevest, belsőségeket, halakat, kollagén típusú fehérjéket, így például puhatestűeket és porcogókat, valamint gyökérzöldségeket, keresztesvirágzatúakat és fermentált zöldségeket, mert ezek mind jót tesznek a testünkkel és az egészségi állapotunkkal. Ami pedig kerülendő, az a glutén, a tehéntej, a túró, a szója, a babfélék, gyenge gyomorműködés esetén a tojásfehérje, valamint az étolaj és hasonló növényi társai.

A teljes cikket elolvashatja a Mindmegette oldalán.

Korábban megírtuk: a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a helyes táplálkozás jelentőségére hívta fel a figyelmet, ugyanis vírusos megbetegedések ellen védekezhetünk az egészséges táplálkozással.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.