Így készítsd el a tökéletes krumplisalátát házilag

Van két dolog, amit nem árt figyelembe venned, ha közepes helyett igazán jót szeretnél csinálni.

null

A krumplisaláta az, amiből még a kissé unalmas ízű, menzás változatnak is örülünk, de ha valaki odateszi magát, némi kreativitással pár apróságra odafigyelve, a burgonyából, azaz a világ egyik leghétköznapibb hozzávalójából tökéletes csodát varázsolhat!

Ezt az ételt tényleg rengeteg módon lehet variálni, csomó féle öntet illik hozzá, és számos hozzávalóval harmonizál, a hagymától és kukoricától kezdve a friss salátákon át akár a sült lazacig!

Van azonban két dolog, amit nem árt figyelembe venned, ha közepes helyett igazán jót szeretnél csinálni.

1. A krumpli

Krumplisalátához minden esetben kimondottan „salátának való” burgonyát válasszunk. Ez alacsony keményítő tartalmú változat, mely nem fő szét, így akkor is normálisan tudjuk majd szeletelni, és az öntettel kevergetni, amikor puhára főtt. A nem megfelelő, magas keményítő tartalmú burgonyával készült saláta enyhén krumplipürészerűvé válna a kevergetéstől, amit ebben az esetben nagyon nem szeretnénk.

2. Az íz

Lássuk be, a krumpli önmagában nem a legizgalmasabb ízű zöldség! Azt pedig mindannyian tudjuk, milyen kommersz tud lenni egy a menzás krumplisaláta, melyen tisztán érződik, hogy a krumpli ízű krumplit nyakon öntötték egy csomó bolti majonézzel és gazdagon megszórták hagymával, aztán viszlát! Nos, egy minőségi változatnál az a cél, hogy a salátába a lehető legtöbb íz kerüljön.

A titok pedig, mely megkülönbözteti a „krumpli ízű krumplit” a mennyei krumplitól nem túl bonyolult. Tegyük a még meleg-langyos krumpli kockákat azonnal pácba! A meleg krumpli ugyanis magába szívja a pác ízeit, így a burgonyadaraboknak nem csak a felszíne lesz ízletes, de a belseje is. A pác lehet sós-ecetes víz, vagy a salátaöntet egy része. A lényeg, hogy a krumpli kockákat hagyjuk a lében pácolódni legalább 1-2 órát, de optimális esetben akár egy egész éjszakát. Másnap ízesítünk tovább a krumplit és kész is a minden szempontból tökéletes krumpli saláta. Az alábbiakban pár ikonikus, de egymástól nagyon különböző saláta receptjét olvashatod.

Klasszikus majonézes krumplisaláta

Az én nagymamám nem volt egy nagy szakácsnő, de a karácsonyi krumplisalátát még ő is házi majonézzel csinálta! A házi és bolti változat íze között ugyanis ég és föld a különbség, a házi majonéz pedig, hidd el, 3 perc alatt elkészíthető! Karácsonykor nálunk mindig krumplisaláta volt az egyik köret a pulyka mellé, amit imádtunk. Nagyi mindig rengeteget csinált belőle, de nem tudott annyit készíteni, hogy másnapra ne fogyjon el a maradék! Ezt a salátát az öntetben található nyers tojás miatt mindig tartsd hűtőben és maximum 2 nap alatt fogyaszd el!

Hozzávalók 6-8 fő részére:

  • 1 kg salátának való, alacsony keményítőtartalmú burgonya
  • 100 ml házi majonéz
  • 100 ml tejföl
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 kis doboz kukorica konzerv
  • Só, bors
  • A pácléhez:

  • 2-3 ek ecet
  • só, bors
  • Elkészítése:

  • Főzd a krumplit héjában puhára, majd hámozd meg és kockázd fel.
  • Közben készítsd el az ecetes páclevet. Tegyél annyi hideg vízbe, amennyi ellepi a krumplit annyi ecetet és sót, hogy kellemesen savanykás legyen, olyan, mint a nyári fejes saláta öntete.
  • Tedd a krumplit még langyosan az ecetes-sós vízbe, és hagyd ázni benne legalább 1-2 órát, de akár egy egész éjszakán át, hogy kellemesen savanykás ízt kapjon.
  • Öntsd a páclevet le és hagyd a krumplit szűrőben lecsöpögni. Vágd a hagymát apróra. Keverd a majonézt a tejföllel. Sózd, borsozd.
  • Keverd a krumplihoz óvatosan a kukoricát, hagymát és az öntetet. Keverj mindent alaposan össze. Ha úgy találod, hogy nem elég majonézes, adj hozzá még egy keveset, bátran! Ha nem tálalod azonnal, tálalás előtt tartsd hűvös helyen!
  • Fotó: Pexels

    Zelleres krumplisaláta mézes-mustáros vinaigrettel

    Ez a saláta egyrészt azért nagy kedvenc, mert jóval könnyedebb a majonézes változatnál, másrészt nem csak a svédasztalon arat nagy sikert, de remek köret nyári sütögetések idején, a húsok mellé is.

    Miután nincs benne se tejtermék, se nyers tojás, akár a melegebb hónapokban is kinn hagyhatjuk órákig a büfé asztalon anélkül, hogy különösebben aggódnunk kellene az élelmiszerbiztonsági szempontok miatt.

    Hozzávalók 6-8 fő részére:

  • 1 kg salátának való, alacsony keményítőtartalmú burgonya
  • 6 zellerszár
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 ek magos mustár
  • 1 tk méz
  • 4 ek borecet
  • 100 ml olíva olaj
  • Só, bors
  • A pácléhez:

  • 2-3 ek ecet
  • só, bors
  • Elkészítése:

  • Főzd a krumplit héjában puhára, majd hámozd meg és kockázd fel.
  • Közben készítsd el az ecetes páclevet. Tegyél annyi hideg vízbe, amennyi ellepi a krumplit annyi ecetet és sót, hogy kellemesen savanykás legyen, olyan, mint a nyári fejes saláta öntete.
  • Tedd a krumplit még langyosan az ecetes-sós vízbe, és hagyd ázni benne legalább 1-2 órát, de akár egy egész éjszakán át, hogy kellemesen savanykás ízt kapjon.
  • Öntsd a páclevet le és hagyd a krumplit szűrőben lecsöpögni. Karikázd fel a hagymát, vágd apróra a zellert.
  • Vegyítsd a mustárt a mézzel, ecettel és utána folyamatos kevergetés mellett add hozzá az olajat.
  • Keverd el a krumplit az összes hozzávalóval és az öntettel. Ha van időd, hagyd még kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek, de nem baj az se, ha azonnal tálalod.
  • A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhető el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.