Jamie Oliver kedvenc scone-ja – Az édes pogácsa

A skótok kedvenc süteménye a mi pogácsánkhoz hasonlít, de csak külsőre, mert az övék édes.

null

A britek ötórai szertartásából sosem hiányozhat az édes, omlós teasütemény, a scone. A scone (ejtsd: szkón), a skótok hagyományos édessége, ám egyre népszerűbb és kedveltebb a szigetországon kívül is. Nemcsoda, hiszen hihetetlenül omlós és könnyű finomság, nem mellesleg nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Miért is ne próbálhatná ki akár már most?

Az őszi szünetben tökéletes tízórai, délutáni uzsonna, vagy desszert lehet kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Jamie Oliver kedvenc receptjével egészen biztosan sikere lesz! Minél többször készíti, annál finomabbra sikerül.

A skótok kedvenc scone receptjét ki kell próbálnia. Fotó: Pixabay

A SCONE HOZZÁVALÓI

  • 75 gramm hideg vaj
  • 250 gramm finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 púpozott teáskanál barna porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 2 evőkanál tej
  • csipet só
  • ÍGY KÉSZÜL AZ OMLÓS ÉS KÖNNYŰ SCONE

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
  • Keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a hideg vajat, a cukrot, a sót és a sütőport. A scone tésztájához villával finoman morzsoljuk el a vajat a száraz hozzávalókkal. Akkor jó, ha nagyjából cornflakes nagyságú darabkákra morzsolgatjuk szét a vajat. Amikor kezd összeállni a tészta, keverjük hozzá a tojást és a tejet is. Dolgozzuk simára. Száraz, nem ragadós tésztát kell kapni.
  • Konyharuhával takarjuk le a tálat, és hűtőben pihentessük a tésztát 15 percig!
  • Szórjuk meg kevés liszttel a tiszta munkalapot, borítsuk rá a tésztát, és nyújtsuk el kb. 2 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval, vagy kisebb pohárral szaggassuk ki a scone formákat, amíg el nem fogy a tészta.
  • Helyezzük a süteményeket sütőpapírral kibélelt tepsire, némi távolságot hagyva egymás mellett. Sütés előtt mindegyik tetejét vékonyan kenjük át egy kevés tejjel. Tegyük a sütőbe, és süssük 12-15 percig, amíg szépen pirosodni kezd a teteje!
  • A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a süteményeket!
  • A folytatásért és tálalási javaslatokért tekintse meg a teljes cikket a mindmegette.hu oldalon!

    Szezonális finomságaink

    Birsalma, nem csak sajtnak! Birsalmás finomságok egy helyen – válogatás.

    Egy jellegzetes őszi finomság: a sütőtökkenyér.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.