Méregtelenítő gyógy- és fűszernövények a konyhából

Sok gyógy- és fűszernövénynek tulajdonítanak anyagcsere-gyorsító, a szervezet megújulását elősegítő hatást.

null

Sok gyógy- és fűszernövénynek tulajdonítanak anyagcsere-gyorsító, a szervezet megújulását elősegítő hatást, mivel serkentik a méreganyagok távozását. Ezek a többnyire csípős, vagy pikáns ízű növények a szervezet „felmelegítésével” emelik turbófokozatra az anyagcserét. E folyamat miatt a felhalmozódott toxinok gyorsabban ürülnek ki, így a test több energiát használ fel, vagyis zsírt éget. A legtöbb gyógy- és fűszernövénnyel ízesítheted az ételeidet, de teaként vagy forrázatként is fogyaszthatod, sőt szedheted étrend-kiegészítőként is. Hatásuk ez utóbbi formában, kúraszerűen alkalmazva a legerőteljesebb. Lássuk, mely „csodaszereket” ajánlatos beépítenie a diétádba:

Petrezselyem

Ez az egyik leggyakoribb fűszernövényünk, télen-nyáron egyaránt kellemes aromát ad az ételeknek. Gyógyhatásait ehhez képest csak kevesen ismerik. A petrezselyemben sok a C-vitamin, a vas, és tartalmaz A-, B- és E-vitamint is. Nagyszerű vízhajtó, segíti a vesék és a máj méregtelenítését, hozzájárul az egészséges emésztéshez, csökkenti az éhségérzetet.

Citromfű

Elsősorban nyugtató hatásáról híres, de nagyon pozitívan hat a gyomorra és az emésztőrendszerre is. Különösen gyomorsavtúltengés, illetve gyomorrontás, puffadás esetén javasolt a fogyasztása – vagyis a hűvösebb őszi napok, aztán majd az ünnepi „meg sem bírok mozdulni annyit ettem” lakomák után lesz ideális. Az epeműködésre szintén jótékony hatással van, mivel segíti a zsíros fogások feldolgozását.

Csalán

Természetes vízhajtó hatásának köszönhetően az egyik legnépszerűbb salaktalanító gyógynövény, leginkább tea formájában fogyasztjuk. Ám emellett készíthetsz belőle akár egy finom salátát is! Flavonoid- és C-vitamin-tartalma nemcsak a zsírégetést fokozza, hanem a kedélyállapotot is javítja.

Gyömbér

Ennek a kellemes, pikáns aromájú fűszernövénynek nagyon magas az antioxidáns-tartalma, az anyagcserére rendkívül jótékonyan hat. Az elfogyasztása utáni órákban akár húsz százalékkal is emelkedhet a metabolizmus, vagyis megindul az aktív zsírégetés. Ha teaként szeretnéd fogyasztani, tisztíts meg egy körülbelül ökölnyi méretű darabot, majd főzd 2 liter vízben 20 percig.

Fahéj

Bár nem tartozik a csípős, vagy pikáns ízű fűszerek közé, szintén melegítő hatású. Elsősorban antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai ismertek, de jótékonyan hat a szervezet szénhidrát-anyagcseréjére és az inzulintermelésre, továbbá hozzájárul a vércukor- és a koleszterinszint szabályozásához. Ezért nem meglepő, ha fogyasztása fokozza a zsírégetést. Külsőleg alkalmazva bőrfeszesítő krémek, olajok egyik alapanyaga lehet.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Így lesz örömteli a főzés gyerekkel

Már a picik is szívesen segédkeznek a konyhában. Kezdetben játéknak tekintik a főzőcskét, ám ahogy cseperednek, egyre ügyesebben a kezed alá dolgoznak, miközben megismerik az alapanyagokat és megtanulják a sütés-főzés alapjait.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.