Bár az angolszász étkezési szokások sokban eltérnek a nálunk megszokott ritmustól, ettől függetlenül érdemes átemelni néhány elemét és a megfelelő módon, a megfelelő időben alkalmazni. Tipikusan ilyen fogás az angol reggeli.
Bár az angolszász étkezési szokások sokban eltérnek a nálunk megszokott ritmustól, ettől függetlenül érdemes átemelni néhány elemét és a megfelelő módon, a megfelelő időben alkalmazni. Tipikusan ilyen fogás az angol reggeli.
A magyar gyomornak szinte elképzelhetetlen az a fajta tartalmas reggeli, mint az angol, hiszen néhány órával az első étkezést követően nálunk már az asztalon is az ebéd. Angol honfitársaink azonban ezzel a bőséges fogással jóformán estig feltöltik magukat, így bizonyos esetekben – késői reggeliknél, családi brunchoknál – nyugodtan elleshetjük az angol reggeli titkait és megvendégelhetjük vele a családunkat, barátainkat.
Az angol reggeli origója, minden eköré szerveződik. A tojás lehet buggyantott, más néven posírozott, vagy tükörtojás. Egyet adni szinte arcátlanság, kettő az elfogadott alapmennyiség.
A paradicsomos főtt bab a legszűkebbre vett, már-már angol reggeliként nem is aposztrofálható változatokból sem hiányozhat. Nem érdemes otthon kutyulni, nagyon jó a boltban kapható konzerv is.
Pirított szalonnacsíkoknak, sonkának lennie kell a tányéron. Akárcsak a tojásnál, itt is legalább kettő a minimum.
A baconnal ugyan megjelenik a hús a tányéron, de ez nem elégséges. Néhány apróbb kolbásznak feltétlenül helyet kell még szorítani. A kontinensen előfordul virslis reggeli is, ami majdnem szentségtörés.
A paradicsomos bab mellett a paradicsom is meg kell hogy jelenjen a tányéron. A félbe, negyedbe vagy épp szeletekre vágott paradicsomot kis olívaolajon érdemes átsütni, hogy megpuhuljon, az íze ellágyuljon és picit megpiruljon.
A gomba már sok esetben nem jelenik meg a kontinentális vidéken készülő angol reggeliken. Nem kell nagyobb mennyiség, de a finoman párolt, tartását még nem vesztett, apró csiperke nagyon kellemes kiegészítése ennek a fogásnak.
Ez az az elem, amivel a könnyedebb angol reggeliknél már biztosan nem találkozunk. A Hash brown, azaz a röszti szintén klasszikus hozzávaló, de bő zsírban sül, és a szalonna, valamint a tojás mellett már nem mindig fér bele a napi kalóriaadagba. A rösztit sok esetben kiváltják más módon elkészített krumplival, például tócsnival, sült krumplival vagy egyszerűen lefelejtik a tányérról.
Bizony, az angol reggelik koronázatlan császára a vese. Minden második klasszikus angol családfilmben ezt reggelizik, ma már azonban viszonylag ritkán találkozni vele.
Aminek a magyar gyomor legjobban örül. A black pudding ugyanis legjobban a véres hurkára emlékeztet. Ez is többféle módon kaphat szerepet a tányéron, lehet kisebb, afféle kolbász formájú falat, vagy nagyobb szelet, amit jó esetben tálalás előtt alaposan lepirítanak.
A reggelihez kínált kenyér a legtöbbször pirítós, de az angol sós muffin vagy a palacsintára emlékeztető crumpet is része lehet egy valóban gazdag angol reggelinek.
A folyadékbevitelre is érdemes odafigyelni, a reggelihez tejes tea vagy egy hosszú kávé feltétlen elkél, esetleg egy pohár frissen facsart narancslé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.