Ez a finomság lett a hónap tortája a Mindmeggetténél

Az ősz egyik legnépszerűbb finomsága a gesztenye, amiből isteni desszertek is készíthetőek.

null

Az ősz egyik legnépszerűbb finomsága a gesztenye, amiből olyan isteni desszerteket készíthet, hogy egy adag garantáltan nem lesz elég. Nem tudja, mit készítsen belőle? A Mindmegette magazin mutat egy igazán különleges tortát, amely az ősz másik kincsével, a szilvával készül. Íme a család új kedvence, a sült szilvás gesztenyetorta!

A finomság receptje IDE kattintva érhető el.

Különleges ünnepi finomságok készíthetők szelídgesztenyéből Fotó: MTI/Varga György

Hét érv a több gesztenye fogyasztása mellett

A gesztenye fogyasztása jótékony hatású. Pedig ha gesztenye, akkor sokaknak a gesztenyepüré jut eszébe, vagy a télen a kályhás gesztenyesütők felől áradó finom, sült gesztenye illata. Ez a gyümölcs azonban ezeknél az érzékszerveinkre gyakorolt ínycsiklandó hatásán túl rendkívül figyelemre méltó tulajdonságokkal bír, ezért jó, ha nem csak idénygyümölcsként gondolunk rá! – írja a Mindmegette.hu.

A GESZTENYE TELE VAN E-VITAMINNAL

Magas az antioxidáns-tartalma, „sejtvédő” E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb, 7,5 mg/100 g, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz.

TELE VAN B-VITAMINNAL

Meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin (200 mg/100 g), a B2-vitamin (250 mg/100 g), valamint a B6-vitamin (0,32 mg/100 g) mennyisége is.

TELE VAN C-VITAMINNAL

Kevesen tudják, hogy a C-vitamin-tartalom is jelentős a gesztenyében, 30 mg/100 g, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. Ez természetesen magas hőkezelés esetén csökken.

TELE VAN ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL

100 grammban 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort, 0,2 mg rezet, 1,2 mg vasat, 48 mg magnéziumot tartalmaz.

NINCS BENNE KOLESZTERIN

Zsiradékot a gesztenye csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.

MAGAS A NYERSROST-TARTALMA

Az úgynevezett élelmi rost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, amelyek az emésztőenzimek hatásával szemben ellenállók. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó: a vízben oldhatatlan (például cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is. A teljes cikket elolvashatja, így a hetedik érvet a gesztenye fogyasztása mellett megismerheti a Mindmegette oldalára!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.