Hét érv a több gesztenye fogyasztása mellett
A gesztenye fogyasztása jótékony hatású. Pedig ha gesztenye, akkor sokaknak a gesztenyepüré jut eszébe, vagy a télen a kályhás gesztenyesütők felől áradó finom, sült gesztenye illata. Ez a gyümölcs azonban ezeknél az érzékszerveinkre gyakorolt ínycsiklandó hatásán túl rendkívül figyelemre méltó tulajdonságokkal bír, ezért jó, ha nem csak idénygyümölcsként gondolunk rá! – írja a Mindmegette.hu.
A GESZTENYE TELE VAN E-VITAMINNAL
Magas az antioxidáns-tartalma, „sejtvédő” E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb, 7,5 mg/100 g, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz.
TELE VAN B-VITAMINNAL
Meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin (200 mg/100 g), a B2-vitamin (250 mg/100 g), valamint a B6-vitamin (0,32 mg/100 g) mennyisége is.
TELE VAN C-VITAMINNAL
Kevesen tudják, hogy a C-vitamin-tartalom is jelentős a gesztenyében, 30 mg/100 g, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. Ez természetesen magas hőkezelés esetén csökken.
TELE VAN ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL
100 grammban 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort, 0,2 mg rezet, 1,2 mg vasat, 48 mg magnéziumot tartalmaz.
NINCS BENNE KOLESZTERIN
Zsiradékot a gesztenye csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.
MAGAS A NYERSROST-TARTALMA
Az úgynevezett élelmi rost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, amelyek az emésztőenzimek hatásával szemben ellenállók. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó: a vízben oldhatatlan (például cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is. A teljes cikket elolvashatja, így a hetedik érvet a gesztenye fogyasztása mellett megismerheti a Mindmegette oldalára!