Kilenc finom, egyben laktató káposztás egytálétel

Ezek az ételek ősszel egészségesek, tartalmasak, ráadásul jól át is melegítenek egy hideg napon.

null

A káposztát nemcsak azért imádjuk, mert tele van vitaminnal, hanem azért is, mert olyan fogásokat készíthetünk belőle, amik hosszan eltelítenek minket. Válogatásunkban olyan káposztás egytálételeket gyűjtöttünk össze a töltött káposztától kezdve a rakott kelen át a disznótorosig, amik az őszi-téli hidegeben különösen jól esnek – tartalmasak, ráadásul jól át is melegítenek. Próbáljátok ki őket – írja a mindmegette.hu.

A hozzávalók listájáért kattintson az étel nevére!

A káposztát nemcsak azért imádjuk, mert tele van vitaminnal
Fotó: Pixabay

KLASSZIKUS TÖLTÖTT KÁPOSZTA

  • A rizst megmossuk, hozzáadjuk darált húst, az apróra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát és óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.
  • A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük.Kb. 70 perc alatt fő meg (ez a hústól is függ).
  • Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, a lisztet megpirítjuk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, és két evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és összeforraljuk.Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
  • SZÉKELYKÁPOSZTA

  • A húst kockákra vágjuk. A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk a zsírban. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és még 10 másodpercig pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, és zsírjára pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a húst. Sóval és köménymaggal ízesítjük, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Fedő alatt kis lángon 5 percig pároljuk.
  • A káposztát közben kimossuk, a levét kinyomkodjuk. A kinyomkodott káposztát a húshoz keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük, amíg a hús és a káposzta is megpuhul, ezután tejfölös habarással behabarjuk.
  • A habaráshoz a liszttel kikevert tejfölt egy külön edénybe tesszük, majd 1 dl hideg vízzel és a káposzta főzőlevéből kimert kevés lével csomómentesre keverjük az egészet. Ezután a székelykáposztához öntjük, és még 5 percig forraljuk. Ha szükséges, utánaízesítjük a székelykáposztát.
  • FRANKFURTI RAKOTT KEL

  • A rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd 1,5x-es mennyiségű sós vízben, fedő alatt puhára főzzük.
  • A kelkáposztát felcsíkozzuk, és egy liter forrásban lévő levesalapban 3-4 percig blansírozzuk, majd leszűrjük. A virslit felkarikázzuk.
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy hőálló edénybe rétegezzük a hozzávalókat: először a puhára főtt rizst, majd a kelkáposztát, a virslit, és a majoránnával, apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal kikevert tejfölt. Forró sütőben kb. 15-20 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.

  • A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk, a többit felcsíkozzuk.
  • Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, majd megfonnyasszuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a káposztát, és kissé megpirítjuk. Felöntjük a borral és egy kevés vízzel, majd sózzuk, borsozzuk , és hozzáadjuk a babérlevelet. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőt. Fedő alatt, közepes lángon, néhányszor megkeverve majdnem puhára pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
  • Közben a virslit vastagabb vágjuk karikákra, és elrendezzük a káposztán. Az egészet kb. 10 percig főzzük még. Ne legyen túl puha, akkor jó, ha a káposzta és a virsli is roppanós marad. Friss kenyérrel tálalhatjuk.
  • FEHÉRBOROS KÁPOSZTA VIRSLIVEL

  • A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk, a többit felcsíkozzuk.
  • Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, majd megfonnyasszuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a káposztát, és kissé megpirítjuk. Felöntjük a borral és egy kevés vízzel, majd sózzuk, borsozzuk , és hozzáadjuk a babérlevelet. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőt. Fedő alatt, közepes lángon, néhányszor megkeverve majdnem puhára pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
  • Közben a virslit vastagabb vágjuk karikákra, és elrendezzük a káposztán. Az egészet kb. 10 percig főzzük még. Ne legyen túl puha, akkor jó, ha a káposzta és a virsli is roppanós marad. Friss kenyérrel tálalhatjuk.
  • PARADICSOMOS KÁPOSZTA

  • A káposztát és a vöröshagymát vékony csíkokra vágjuk, olajon lepirtjuk a hagymát, hozzáadjuk a káposztát. Felöntjük annyi paradicsomlével, hogy jól ellepje (a sűrített paradicsomot előzőleg simára elkeverjük vízzel). Sózzuk, felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve puhára főzzük a káposztát.
  • A lisztből és az olajból világos, zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát. A rántást kicsit hűlni hagyjuk, majd felengedjük a káposzta levével, simára keverjük, majd állandó keverés mellett a káposztához öntjük. Belekeverjük a cukrot. Kevergetve addig főzzük, míg sima szószt kapunk és kellően besűrűsödik.
  • Sült oldalassal vagy hússal, esetleg fasírozottal kínáljuk.
  • KÁPOSZTÁS KRUMPLIS EGYTÁL

  • A káposztát jól átmossuk és apróbb darabokra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a burgonyát vékony szeletekre vagdossuk.
  • Egy serpenyőben kevés zsírt hevítünk, a hagymát megpirítjuk pár karika kolbásszal és rátesszük a káposztát. Ízesítjük és kb félóráig pároljuk.
  • A sütőt 200°C – ra előmelegítjük. A burgonyát, a káposztát és a kolbászt összeforgatjuk és egy tűzálló tálba terítjük. Kb 1 dl vizet öntünk rá és a tetejét kirakjuk a szalonnacsíkokkal.
  • Alufóliával lefedjük, így sütjük kb 50 percig, majd a fóliát eltávolítjuk és felső sütésre kapcsolva egy kicsit rápirítunk a tetejére.
  • KLASSZIKUS RAKOTT KÁPOSZTA

  • A savanyú káposztát puhára főzzük, majd leszűrjük. A hagymákat és a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk. Párolt rizst készítünk úgy, hogy kevés olajon a rizst kicsit lepirítjuk, majd másfél-kétszeres mennyiségű sós vízzel felöntve megpároljuk.
  • A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk, majd rátesszük a hagymát, és pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, és készre pároljuk. Vizet ne, vagy csak nagyon keveset tegyünk rá.
  • Egy magasfalú tepsi aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a párolt rizst, utána a darált húst, majd befedjük a maradék káposztával.
  • Tejföllel lekenve, 160 fokos sütben 35-40 perc alatt készre sütjük.
  • DISZNÓTOROS KÁPOSZTA

  • A savanyú káposztát kinyomkodjuk és a levét félretesszük. Egy fazékban a vöröshagymát a zsírban megpirítjuk, a fazék aljára terítünk egy sor káposztát, majd erre jönnek a húsok, rá újra káposzta, majd ismét húsok – így rétegezzük. Felülre egy sor káposzta kerüljön.
  • Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. A tetejét meghintjük sóval és pirospaprikával, majd lassú tűzön főzzük. Közben elkészítjük a rántást vagy a habarást.
  • Megkóstoljuk, és ha szükséges, utánafűszerezzük (só, fűszerpaprika, káposzta leve). A készre főzött káposztát berántjuk vagy behabarjuk, és egyet forralunk rajta. Tejföllel meglocsolva, fűszerpaprikával megszórva, friss kenyérrel kínáljuk.
  • HÚSOS PARASZTTÁL

  • A szárított gombát és az aszalt szilvát meleg vízbe áztatjuk. A hagymát finomra vágjuk. A megtisztított káposztát felcsíkozzuk. A savanyú káposztát leöblítjük, lecsepegtetjük, majd felprítjuk. A megtisztított sertéslapockát, valamint a füstölt császárhúst felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
  • A sertészsírt felforrósítjuk, majd üvegesre sütjük hagymát. Hozzáadjuk a húsokat és a kolbászt, majd az egészet megpirítjuk kissé, aztán hozzáforgatjuk a lecsepegtetett gombát és szilvát, valamint a kétféle káposztát.
  • Megsózzuk, ízesítjük az őrölt pirospaprikával, a babérlevéllel és a fekete borssal. Az ételt felöntjük a vörösborral és 1 dl vízzel. Lefedjük és közepes lángon 2 órán keresztül főzzük. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
  • Még több káposztás fogásért látogasson el a Mindmegette oldalára!

    Korábban a magyar konyha másik nélkülözhetetlen alapanyagáról írtunk: a baromfihúsról. Rendkívül változatosan felhasználható a baromfi, számos módon beilleszthető a mindennapi étrendbe.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.