Néhány étel és ital, ami rosszat tesz a májnak

Ha nem akarjuk megterhelni májunkat, az alábbi ételeket jobb, ha mellőzzük.

null

A májnak döntő szerepe van szervezetünk működésében. Létfontosságú szerv, amelynek feladatai közé tartozik a szervezet méregtelenítése, az emésztés támogatása. A máj károsodása súlyos következményekkel járhat, de vajon étkezés során figyelünk-e arra, hogy megóvjuk a májunkat? Ha nem akarjuk megterhelni májunkat, az alábbi ételeket jobb, ha mellőzzük.

Sajtburger

A sajtburgernek a magas telített zsírtartalma miatt rossz híre van. Egy gyorséttermi sajtburgerg 16 gramm telített zsírt is tartalmazhat. Ez nem csak a májműködésre nézve egészségtelen. A gyorséttermi ételek gyakori fogyasztása növelhetik a szívbetegség és a stroke kockázatát is, ezért érdemes elkerülni.

Ha nem akarjuk megterhelni májunkat, az alábbi ételeket jobb, ha mellőzzük
Fotó: Flickr

Tejszínhab

A tejszínhabos kávé nagyon finom, de ha szeretnéd, hogy a májad egészséges maradjon, akkor jobb ha lemondasz erről az élvezetről. A tejszínhab sok kalóriát, cukrot, zsírt és telített zsírt tartalmaz – körülbelül 23,2 grammot csészénként.

Levesek

Természetesen nem kell levenni a levest az étlapról, de a zacskós leveseket, vagy az előre elkészített, boltokban kapható dobozos leveseket jobb kerülni. Ezek sok nátriumot tartalmaznak, a magas nátrium-bevitel pedig szintén károsítja a májat, hegesedést okozhat a szerven. A gyorslevesek csábítóak lehetnek, mert hamar elkészülnek, de azt ajánljuk, hogy inkább magad készíts friss, idényzöldségekből levest.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Így érdemes használni a kurkumát, amely igazi csodafűszer

Mi az a kurkuma?

Ezt az aranyszínű, általában őrölt formában kapható ételízesítőt sajnos keveset használjuk, pedig, mint alább látható nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Dél-Ázsiából származik, ahol indiai sáfrány néven is ismerik. A növény gyömbérre emlékeztető, sárga festékanyagot tartalmazó gyöktörzsét és gumóját használják fel fűszernek, először megfőzik, majd megszárítják, végül porrá őrlik. Leginkább önmagában vagy a curry fűszerkeverék összetevőjeként forgalmazzák. Néhány, különlegességeket is árusító piacon azonban megtalálható nyers, frissen szedett formában is.

Az egyik legjobb antioxidáns

1 teáskanálnyi kurkuma mindössze 9 kcal-t tartalmaz, az aranyszínű por azonban nemcsak a diétában szupersztár: a Nutrition and Cancer című amerikai szaklap tanulmánya szerint rendkívül magas arányban, 3,14 %-ban tartalmaz egy természetes eredetű aktív gyulladáscsökkentőt, a kurkumint.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.