időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Viszlát, bacilusok! 4 tipp a tiszta mosogatószivacsért

Forrás: Mindmegette
2020.11.18. 18:48
borítókép

Ha el is koszolódott, nem kell egyből a kukába dobnia és új mosogatószivacsért nyúlnia.

Csak most vette elő az új szivacsot, de már az első mosogatás után tele van kenyérmorzsával és paradicsomszósszal? Szerencsére, nem kell egyből a kukába dobnia és új mosogatószivacsért nyúlnia! Ha a következő praktikákat alkalmazza, a szivacs a sokadik mosogatás után is tiszta és baktériummentes lesz – írja a mindmegette.hu.

1. Fehérítő

Talán a leghatékonyabb módszerek egyike az újra tiszta mosogatószivacsért. Keverjen össze 3/4 bögre fehérítőt 4 liter vízzel, és áztassa benne a szivacsot 5 percig, majd öblítse ki. Ennyi az egész! A New Jersy-i EMSL analitikai laboratórium tesztje szerint ez a legjobb módszer a szivacs tisztítására, ugyanis ez a trükk simán elpusztítja a baktériumok 99,9%-át.

A konyhai környezetben több mikroba talál otthonra, mint a mellékhelyiségekben
Fotó: PEXELS

2. Mikró

A mikró is nagyon hatékony baci-ölő, szintén elpusztítja baktériumok 99,9%-át. Csak annyit kell tennünk, hogy egy bögre vízbe áztatva behelyezi a szivacsot a mikróba egy percre, és miután kiveszi, szupertiszta lesz!

3. Mosogatógép

Most kivételesen ne az evőeszközöket tegye a mosogatógépbe, hanem a szivacsot. Kapcsolja be a szárítás funkciót! Így szintén nagyon egyszerűen elérhető, hogy a szivacsról eltűnjön a bacik 99,9%-a.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mutatjuk a higiénikus mosogatás alapvető szabályait

Tévhit, hogy a lakásban a fürdőszoba vagy a mellékhelyiség adna otthont a legtöbb baktériumnak: a legszennyezettebb helyiségnek a konyha számít: nem is gondolnánk, hogy a napi szinten használt mosogatószivacson több milliárd baktérium is élhet. A higiénia érdekében nem árt tisztában lennünk néhány alapvető szabállyal – írja a lakaskultura.hu.

Baktériumok az otthonunkban

Életünk közel 90 százalékát beltérben töltjük, az épített terek, különösen a konyhai környezet pedig igen kedvező a mikrobák, többek között a kórokozók alapvető megtelepedésének és terjedésének. E mikrobatelepek összetétele a lakás különböző részein eltérő lehet, a legváltozatosabb formában pedig a fürdőszobában és a konyhában vannak jelen. Ezek a helyiségek valóságos inkubátorai lehetnek a mikrobáknak, hiszen egyrészt mindig van utánpótlás az emberi testről vagy a nyers élelmiszer-alapanyagokról, másrészt pedig a nedvesség, a pára jelenléte is ideális feltételeket teremt számukra.

Hemzseg a baktériumoktól

Az alapvető közhiedelemmel ellentétben a konyhai környezetben több mikroba talál otthonra, mint a mellékhelyiségekben. Sok esetben a lakásban a legnagyobb mennyiségben a mosogatószivacsok tárolnak aktív baktériumokat, ráadásul a lefolyók után itt a legnagyobb a coliform baktériumok mennyisége, de az edények tisztítására használt szivacsok felületén olyan kórokozók is előfordulhatnak mint a szalmonella, a kólibaktérium vagy a sztafilokokkusz.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.