Viszlát, bacilusok! 4 tipp a tiszta mosogatószivacsért

Ha el is koszolódott, nem kell egyből a kukába dobnia és új mosogatószivacsért nyúlnia.

null

Csak most vette elő az új szivacsot, de már az első mosogatás után tele van kenyérmorzsával és paradicsomszósszal? Szerencsére, nem kell egyből a kukába dobnia és új mosogatószivacsért nyúlnia! Ha a következő praktikákat alkalmazza, a szivacs a sokadik mosogatás után is tiszta és baktériummentes lesz – írja a mindmegette.hu.

1. Fehérítő

Talán a leghatékonyabb módszerek egyike az újra tiszta mosogatószivacsért. Keverjen össze 3/4 bögre fehérítőt 4 liter vízzel, és áztassa benne a szivacsot 5 percig, majd öblítse ki. Ennyi az egész! A New Jersy-i EMSL analitikai laboratórium tesztje szerint ez a legjobb módszer a szivacs tisztítására, ugyanis ez a trükk simán elpusztítja a baktériumok 99,9%-át.

A konyhai környezetben több mikroba talál otthonra, mint a mellékhelyiségekben
Fotó: PEXELS

2. Mikró

A mikró is nagyon hatékony baci-ölő, szintén elpusztítja baktériumok 99,9%-át. Csak annyit kell tennünk, hogy egy bögre vízbe áztatva behelyezi a szivacsot a mikróba egy percre, és miután kiveszi, szupertiszta lesz!

3. Mosogatógép

Most kivételesen ne az evőeszközöket tegye a mosogatógépbe, hanem a szivacsot. Kapcsolja be a szárítás funkciót! Így szintén nagyon egyszerűen elérhető, hogy a szivacsról eltűnjön a bacik 99,9%-a.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mutatjuk a higiénikus mosogatás alapvető szabályait

Tévhit, hogy a lakásban a fürdőszoba vagy a mellékhelyiség adna otthont a legtöbb baktériumnak: a legszennyezettebb helyiségnek a konyha számít: nem is gondolnánk, hogy a napi szinten használt mosogatószivacson több milliárd baktérium is élhet. A higiénia érdekében nem árt tisztában lennünk néhány alapvető szabállyal – írja a lakaskultura.hu.

Baktériumok az otthonunkban

Életünk közel 90 százalékát beltérben töltjük, az épített terek, különösen a konyhai környezet pedig igen kedvező a mikrobák, többek között a kórokozók alapvető megtelepedésének és terjedésének. E mikrobatelepek összetétele a lakás különböző részein eltérő lehet, a legváltozatosabb formában pedig a fürdőszobában és a konyhában vannak jelen. Ezek a helyiségek valóságos inkubátorai lehetnek a mikrobáknak, hiszen egyrészt mindig van utánpótlás az emberi testről vagy a nyers élelmiszer-alapanyagokról, másrészt pedig a nedvesség, a pára jelenléte is ideális feltételeket teremt számukra.

Hemzseg a baktériumoktól

Az alapvető közhiedelemmel ellentétben a konyhai környezetben több mikroba talál otthonra, mint a mellékhelyiségekben. Sok esetben a lakásban a legnagyobb mennyiségben a mosogatószivacsok tárolnak aktív baktériumokat, ráadásul a lefolyók után itt a legnagyobb a coliform baktériumok mennyisége, de az edények tisztítására használt szivacsok felületén olyan kórokozók is előfordulhatnak mint a szalmonella, a kólibaktérium vagy a sztafilokokkusz.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.