Zöldséggel és gyümölccsel az erősebb immunrendszerért

Március eleje óta mindennapjaink része lett a koronavírus elleni küzdelem.

null

Az alapos kézmosásról, a társas érintkezés kerüléséről, a fizikai kontaktus minimalizálásáról már mindenki hallott. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy immunrendszerünk erősítésével hatékonyan segíthetjük szervezetünk erősebb védekezését, egy esetleges fertőzés esetén pedig a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.

Szervezetünk immunválasza megerősíthető megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával,

hiszen a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagdúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Egy jól összeválogatott, immunerősítést célzó étrend vagy kúra alapjai az általában könnyen beszerezhető cékla, sárgarépa, alma és kivi, illetve a piacon már megjelentek a hazai termelésű primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a saláta.

Szervezetünk immunválasza megerősíthető megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával
Fotó: Flickr

A cékla rendszeres fogyasztása betegségmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül magas betain-tartalmának köszönhetően. Emellett kiváló vitaminforrás és gazdag ásványi anyagokban, rostokban, valamint antioxidánsokban. Ez igaz a sárgarépára is, amely bétakarotin-tartalma miatt elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, akár kúraszerűen is.

Az alma számos pozitív hatása mellett szintén erősíti az immunrendszert, mert sok C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. A kivi bővelkedik leginkább C-vitaminban: egy darab elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét, valamint nagyszerű immunerősítő, segítségével megelőzhető a szezonális betegségek, a nátha, a megfázás kialakulása, légúttisztító hatású, csökkenti a gyulladásokat.

Megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztásával javítható szervezetünk immunválasza és javulhat ellenállóképességünk is.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ételek, amik hatékonyan elnyomják az éhségérzetet

Nem mindegy mit fogyasztasz, ha szeretnéd, hogy a jóllakottság minél tovább tartson. Mutatjuk, hogy melyek azok az ételek, amiket mindenképpen érdemes beépítened az étrendedbe, ha azt szeretnéd, hogy ne kelljen étkezés után fél órával a hűtőt nyitogatnod valami finom falatért.

Ecet

Olasz kutatások szerint a vörösborecet a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása után 30%-kal csökkenti a vércukor hirtelen lezuhanását. De az alma- és a balzsamecetnek is megvan ugyanez a varázsereje, ugyanis az ecetsav, vagy másik nevén etánsav, megakadályozza a keményítők lebomlását és hatékonyan lassítja a szénhidrátok emésztését. Érdemes tehát ecetet fogyasztani, például a salátánkra öntetként és máris sokkal jóllakottabbak leszünk, mintha mondjuk majonézes dresszinggel fogyasztottuk volna.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.