Így készíthető tökéletes mártás az ünnepi húsételekhez
A mártás fő alkotóelemét, a jó alaplevet a pulyka aprólékából, de valójában bármilyen szárnyas aprólékából készíthetünk. Egyik kedvenc lehet a hentesnél olcsón beszerezhető kacsanyak és aprólék, csodásan gazdag íze miatt, de a leghétköznapibb csirkeaprólék is teljesen jó hozzá.
Amikor mártást csinál, bátran készítsen sokat, mert mindenki imádni fogja. Ahogy arról már volt szó, a mártás egyik fő eleme az alaplé, de a legfontosabb a húsból kicsöpögött szaft. Ezt némi körültekintéssel kell felhasználni! Amikor a pulykát kitette egy tálra pihenni, óvatosan és precízen, kanalazza le a tepsiben maradt szaftról az összes zsírt. Ha megoldható, ezután tegye a tepsit a tűzhelyre, öntsön rá kevés alaplevet és melegítse a tepsit az alaplével addig, míg az aljáról az összes ragacsos, mennyei pörkanyag fel nem oldódik, majd az egészet öntse egy hőálló mérőkancsóba. Ha a tepsit nem tudja feltenni a tűzhelyre, mert olyan nagy, csak öntse ki belőle mérőkancsóba a szaft nagyját, a maradékot meg kapargassa ki kanállal és tegye azt is mellé.
Ha azt is tudni akarja, hogyan és milyen hozzávalókból készül a mártás, akkor olvassa el a Mindmegette magazin online felületén a teljes cikket, mely IDE kattintva érhető el.