4 életmentő mártás, ami feldobja a kiszáradt húst

Még a legjobbakkal is előfordul, hogy túlsütik vagy kiszárítják a húst, esetleg ízetlen lesz a fogás.

null

Még a legjobbakkal is előfordul, hogy kicsit túlsütik vagy kiszárítják a húst, esetleg sótlan vagy ízetlen lesz a fogás. Ekkor jön az életmentő megoldás egy finom mártás formájában, ami feldobja, feljavítja az elrontott ételt – írja a Mindmegette.

Fokhagymakrém

Bontsunk gerezdekre 3 fej fokhagymát. Tegyük tepsibe és süssük 180 fokos sütőben 8-10 percig. A megsült fokhagymagerezdeket hámozzuk meg és tegyük mozsárba. Zúzzuk finomra 2 ek olívaolajjal, 1 csipet őrölt csilivel és kevés sóval. Ha szükséges lazítsuk néhány ek tejszínnel.

Karamellás hagyma

Süssünk aranyszínűre 2 fej finomra vágott hagymát 2 ek olajon. Hintsük meg 3 ek cukorral és kevergetve karamellizáljuk meg. Locsoljuk meg 5 ek vörösborral és 2 ek balzsamecettel. Fűszerezzük 3 szem szegfűszeggel és forrón kínáljuk.

Egy izgalmas szósz vagy mártás újjáértelmezhet szinte bármely húsételt
Fotó: pexels

Paprikamártás

Tegyünk tepsibe 1-1 piros és sárga kaliforniai paprikát. Süssük 180 fokos sütőben addig, míg a héjuk fekete nem lesz. Takarjuk le újságpapírral, majd hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat. Vágjuk finomra 1 db paradicsommal és 1 fej lilahagymával együtt. Keverjünk hozzá 2 dl ketchupot, 2-2 ek worchester szószt és olajat, valamint 1 csipet fekete borst és kevés sót. Hagyjuk teljesen kihűlni és tálaljuk.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Így készíthető tökéletes mártás az ünnepi húsételekhez

A mártás fő alkotóelemét, a jó alaplevet a pulyka aprólékából, de valójában bármilyen szárnyas aprólékából készíthetünk. Egyik kedvenc lehet a hentesnél olcsón beszerezhető kacsanyak és aprólék, csodásan gazdag íze miatt, de a leghétköznapibb csirkeaprólék is teljesen jó hozzá.

Amikor mártást csinál, bátran készítsen sokat, mert mindenki imádni fogja. Ahogy arról már volt szó, a mártás egyik fő eleme az alaplé, de a legfontosabb a húsból kicsöpögött szaft. Ezt némi körültekintéssel kell felhasználni! Amikor a pulykát kitette egy tálra pihenni, óvatosan és precízen, kanalazza le a tepsiben maradt szaftról az összes zsírt. Ha megoldható, ezután tegye a tepsit a tűzhelyre, öntsön rá kevés alaplevet és melegítse a tepsit az alaplével addig, míg az aljáról az összes ragacsos, mennyei pörkanyag fel nem oldódik, majd az egészet öntse egy hőálló mérőkancsóba. Ha a tepsit nem tudja feltenni a tűzhelyre, mert olyan nagy, csak öntse ki belőle mérőkancsóba a szaft nagyját, a maradékot meg kapargassa ki kanállal és tegye azt is mellé.

Ha azt is tudni akarja, hogyan és milyen hozzávalókból készül a mártás, akkor olvassa el a Mindmegette magazin online felületén a teljes cikket, mely IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.