Együnk minél többet ezekből az ételekből, ha fogyni szeretnénk

Magas rosttartalmú ételekből nemhogy kevesebbet, hanem épp hogy sokkal többet kellene egy diéta során enni.

null

Együnk kevesebbet, és gyorsabban lefogyunk – így hangzik a sokak által hangoztatott alaptézis, ami azért nem teljesen fedi valóságot, hiszen nem mindegy, hogy milyen ételekből eszünk keveset. Magas rosttartalmú ételekből például nemhogy kevesebbet, hanem épp hogy sokkal többet kellene egy diéta során enni. A következőkben bemutatott finomságok ilyenek, ugyanis eltelítenek, energetizálnak, így csak jóval később leszünk éhesek és fáradtak, mint ha üres kalóriákat vagy szénhidrátot ennénk – olvasható a Mindmegette oldalán.

1. Cseréljük le a majonézt avokádóra!

Minden szendvicsnek jót tesz némi krémes réteg, a margarinon/vajon kívül, amit többnyie a cukorban és zsírban igen gazdag majonéz vagy ketchup testesít meg, ám ez a fogyókúrázóknak kifejezetten tiltott tétel. Csupán emiatt azonban nem kell lemondani a tökéletes szendvicsről akkor sem, ha diétázunk: helyettesítsük a majonézt avokádópürével! Egy fél avokádó 4,6 gramm rostot tartalmaz, ami egyes kutatások szerint 40 perccel késlelteti az éhségérzet megjelenését. Ha ez nem lenne elég, a benne lévő vitaminok (A, D, K és E) és „jó zsírok” miatt mindenképpen érdemes leváltani a hagyományos szendvicsönteteket avokádóra.

Egyes ételekből nem csupán értékes tápanyagaik, hanem isteni ízük és állaguk miatt is érdemes sokat enni: ilyen az avokádó is
Fotó: pexels

2. Adjunk bulgurt a salátához!

Csak egy bögre kell ebből a csodagabonából a szokásos vegyes salátádhoz, és máris 8 gramm rostot vittünk be a szervezetünkbe! Órákra eltelít úgy, mintha 2-3 szelet pirítóst ropogtattunk volna a saláta mellé, ám ez mindössze 150 kalóriát tartalmaz. Ha nem bulgur rajongó, quinoa, köles vagy hajdina is tökéletesen megteszi!

3. Pattogatott kukoricázzunk!

Ha mindenképpen a hagyományos ropogtatnivalók közül kell választani, akkor a csipsszel szemben a pattogatott kukoricát részesítsük előnyben! Persze nem a vajban és sóban tocsogó, és főleg nem a cukorszirupba forgatott változatra gondolunk, hanem a forró levegőn – nem mikróban! – kipattogtatott, natúr popcornra! 3 bögrényi ebből a finomságból, és máris 3,5 grammnyi rostot elfogyasztottunk, ami bőven tartalmaz polifenolokat is, amelyek arról híresek, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

Sós és vajas helyett válasszuk a natúr popcornt
Fotó: pexels

4. Együnk minél több humuszt!

Humusz és zöldség – a legjobb párosítás! Egy-egy csík rostban és vitaminban gazdag zöldség tökéletes kísérője ennek a krémes, fehérjében gazdag csicseriborsópürének, amiből 2 evőkanál 2,5 gramm rostot tartalmaz. A humuszban az is jó, hogy rendkívül sokoldalú: nem csak mártogatósnak használhatjuk, de salátaöntetnek, vagy akár szendvicskrémnek is kitűnő!

5. Csempésszünk chia magot és lenmagot a müzlibe!

Egy evőkanál lenmag nem elég, hogy 2,8 gramm rostot tartalmaz, ráadásul az Omega-3 zsírsavban leggazdagabb növény a világon, ami köztudottan csökkenti a gyulladások, a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát. Testvére, a chia mag szintén nagyon hasznos, ami számos kiváló élettani hatása mellett 5 gramm rostot tartalmaz evőkanalanként! Süthetünk velük péksüteményeket, adagolhatjuk salátához, sőt a chia magból készíthetünk pudingot is, vagy hozzádobhatjuk a reggeli müzlihez.

A teljes cikk ITT olvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.