Ezért ne mossa meg a nyers húst főzés előtt

Ezzel a művelettel semmi mást nem teszünk csak a fertőzés kockázatát növeljük.

null

Az élelmiszerbiztonsági kutatók arra figyelmeztetnek, hogy főzés előtt soha nem szabad leöblíteni a nyers húst a mosogatóban. Meredith Carothers, az USDA Élelmiszerbiztonsági és Felügyeleti Szolgálatának szakembere azt is elmondta, hogy miért. Ezzel a művelettel ugyanis semmi mást nem teszünk csak a fertőzés kockázatát növeljük. Ugyanis, amikor

leöblítjük a húst a baktériumok átkerülnek más felületekre. A mosogatóba, a konyhapultra, edényekre.

Főzés előtt a legtöbben a mosogató felett leöblítik a húst
Fotó: Pixabay

A konyhai felületekre egyébként is érdemes nagyon odafigyelni, a nyári hőségben pedig még inkább, mert ilyenkor még gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Tehát fontos, hogy gyakran fertőtlenítsünk és arra is figyeljünk, hogy, főzés közben és, hogyha nyers húshoz érünk többször is mossunk kezet. A baktériumok ilyenkor ugyanis 3 méter távolságban is képesek terjedni. Ráadásul a húst sem tisztítjuk meg tőlük ilyenkor, ugyanis a víz nem öli meg őket. Tehát az öblítési műveletnek inkább kára, mint haszna van.

A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét, a főzéskor ugyanis a hő hatására elpusztulnak a baktériumok, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Így olvasSZA ki biztonságosan a fagyasztott csirkehúst

A boltokban járva gyakran vásárolunk húsféléből többet, majd a fagyasztóban tároljuk a felhasználásig. A fagyasztott hús kiolvasztásának többféle módja van.

A fagyasztott hús kiolvasztásának egyik legismertebb módja, hogy ha főzés előtti este kivesszük a hűtőből és a konyhapulton hagyjuk, hogy másnapig kiolvadjon.

Ám a szakemberek szerint ez a módszer nem feltétlenül biztonságos.

A hús külső rétegén ugyanis már 4 Celsius fok felett megtelepednek a baktériumok, és csupán néhány órába telik, hogy elkezdjenek szaporodni is. Az pedig korántsem biztos, hogy főzés közben elpusztulnak ezek a baktériumok.

Az alábbi módszerek viszont biztonságosabb.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.