Három mennyei aszú a karácsonyi menü mellé

A karácsonyi időszakban érdemes igazán aszút kóstolni, a bor aromavilága az ünnepeket idézi meg.

null

A speciális mikroklíma felel azért, hogy ősszel elkezdődjön az aszúsodás folyamata. A Bodrog és a Tisza folyók felől érkező reggeli pára, a napközbeni száraz idő és a Botrytis cinerea gomba hármasa segíti az aszúszemek kialakulását. Ha a botritisz egészséges bogyókat támad meg, akkor beszélhetünk nemespenészről. Ekkor az elvékonyított héjon át elpárolog a bogyók nedvességtartalma, és koncentrálódik a cukor és a sav. A borvidéken található hat engedélyezett szőlőfajta mind alkalmas arra, hogy aszú készüljön belőlük, de talán a furmint a legfontosabb közülük, markáns savszerkezete miatt – írja a mindmegette.hu.

Tokaji aszú borkülönlegességek. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az adventi, karácsonyi időszakban érdemes csak igazán aszút kóstolni, hiszen a bor aromavilága maga is az ünnepeket idézi meg. A karácsonyi asztal ételei közül a liba- és kacsamáj mellé, kéksajtos fogásokhoz, akár gyümölccsel készülő szárnyasételekhez, természetesen a desszertekhez vagy akár azok helyett is ihatunk aszút. Látható, hogy sokoldalúságát a gasztronómiában is remekül tudjuk kamatoztatni.

BABITS TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS 2017

A Babits család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek a borvidékre. A borászati tradíció nemzedékről nemzedékre szállt, aminek folytonossága ma is tart. Portfóliójuk kiemelkedő tétele az aszú, amelynek illatában és ízében mézes, propoliszos, aszalt gyümölcsös jegyeket fedezhetünk fel, miközben érezni benne egy teafüves, avaros karaktert is. Kerek, lágy kontúrokkal bíró, gazdag bor.

DISZNÓKŐ TOKAJI ASZÚ 5 PUTTONYOS 2011

A birtok szőlőterületei tradicionálisan első osztályú besorolásúak, és híresek arról, hogy a Tokaji borvidék legjobb aszús dűlői között tartják őket számon. A tőkéket rengeteg napfény és így meleg éri, ami elősegíti a teljes érést és az aszúsodást. Egy érlelt tételről van szó, ami már az aszalt gyümölcsös, dohányos, fenyőmézes ízjegyeket vonultatja fel. Komplexitása és koncentráltsága kivételes élménnyé teszi a kóstolását.

DOBOGÓ TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS 2012

A pincészet két tulajdonosa, Zwack Izabella és Domokos Attila borász közös célja, hogy megmutassák Tokaj izgalmas arcát úgy, hogy közben hűek maradnak a borvidék több száz éves múltra visszatekintő hagyományaihoz. A pincészet szinte egyedülálló módon 2003 óta minden évben készít aszút, még ha az a nehezebb évjáratokban csak egy hordónyit is. A 2012-es aszúban birsalmát, tömjént, aszalt barackot, édesfűszereket találunk. Komoly, komplex tétel, lágy savakkal és gazdag ízvilággal.

Az eredeti cikket elolvashatja a Mindmegette oldalán.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a csillámló gömbök mellé mi magunk is készíthetünk egyedi és ehető karácsonyi díszeket: Hét ehető karácsonyfadísz, amelyek nemcsak szépek, de finomak is.

Korábban írtunk a szaloncukorról is, amelynek bolti változata tele van műanyaggal, de otthon könnyedén elkészíthetjük egészségesebben: Zselés szaloncukor házilag, valódi gyümölcsből.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.