Jó tanácsok, hogy tökéletes legyen a karácsonyi mézeskalács

Már most nekiláthat a sütésnek, mert jól záródó dobozban sokáig elállnak a fűszerillatú apróságok.

null

Se szeri, se száma a bevált családi és a facebookon terjedő vagy e-mailben továbbított recepteknek, de alapjában véve csak kétféle karácsonyi mézeskalács létezik: azonnal fogyasztható és több nap (esetleg hét) múlva megpuhuló. Érdemes mindkettőből kellő mennyiséget sütni, mert hamar elfogynak! Bármelyik mézeskalács receptet választja, hasznodra lehetnek a Mindmegette.hu tanácsai.

Méz

Segít a tészta nedvességének megőrzésében, ezért is állnak el oly sokáig a mézes kekszek. Lágy ízűt válassz, mert a kész sütiben úgyis az aromás fűszerek dominálnak. A kikristályosodott (ikrás) mézet a legegyszerűbben mikróban tudod folyóssá varázsolni.

Melasz

Ez a klasszikus sütési alapanyag sok receptben szerepel méz helyett. A melasz valójában sűrű, sötét szirup a cukorrépa vagy cukornád feldolgozásának mellékterméke, és a cukorral ellentétben nem csomósodik, nem kristályosodik.

Nincs karácsony mézeskalács nélkül
Fotó: Pixabay

Mézeskalács fűszerek

Ha a családban nem kedveli valaki a készen kapható mézeskalácsfűszer-keverékek valamelyik összetevőjét, akkor készítsd el a saját keverékedet. A nélkülözhetetlen fahéj és szegfűszeg mellett tehetsz bele pl. szárított gyömbért, ánizst, kardámónt, szerecsendiót, szegfűborsot, borsot. A fűszereket porítsd mozsárban vagy használj tasakos őrölt termékeket.

A mézeskalács tészta

Tartsd be a receptek utasításait, mindenekelőtt a pihentetési és a sütési időt. A ragacsos nyers tésztát adagokra osztva csomagold folpakba, majd legalább néhány órára, de inkább egész éjszakára tedd be a hűtőbe. Ezután nyújtsd ki közepes (3-5 mm) vastagságúra, mert a túl vékony sütemény szélei könnyen megéghetnek. A tepsiben elrendezett sütiket érdemes hideg helyre tenni egy rövid időre, hogy sütés közben jobban megőrizzék az alakjukat. Amint barnulni kezdenek, kapd ki őket a sütőből, mert a méz miatt könnyen megégnek!

Díszítés

A magvakat és cukrokat sütés előtt nyomkodd a rá nyers tésztára. A díszítés nélkül megsütött kekszeket hagyd teljesen kihűlni, mielőtt cukormázzal nekilátsz a dekorálásuknak. A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert sűrűn folyós masszát kanalazd vékony csövű habzsákba vagy kisméretű mélyhűtőtasakba (jobb a tartása, mint az egyszerű nejlonzacskónak), és ebből nyomd a sütikre. Tubusos dekortollal még egyszerűbb mintákat rajzolni.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.