Különleges főételekkel, a csodás a karácsonyi vacsoráért

Számtalan jobbnál jobb főétel közül választhatunk erre a szívmelengető ünnepre.

null

Nem egyszerű megtervezni a karácsonyi ünnepi menüsort, szerencsére azonban számtalan jobbnál jobb főétel közül választhatunk.

Pisztráng zöldségágyon

  • 1 db pisztráng
  • 1 db padlizsán
  • 1 db kis cukkini
  • 1 db t.v. paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db citrom
  • 3 szál kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk zsemlemorzsa
  • Só ízlés szerint
  • Elkészítés:

  • A zöldségeket megmossuk. A padlizsánt felkarikázzuk kb. fél cm-es szeletekre, megsózzuk és meglocsoljuk kevés citromlével. 15-20 percig hagyjuk állni, majd a fölösleges levet kinyomkodjuk belőle.
  • A cukkinit, a paradicsomokat és a paprikát is felszeleteljük. A pisztrángot megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Néhány csepp citromlevet facsarunk rá, és megsózzuk. A hasába teszünk két szál kakukkfüvet és egy citromkarikát.
  • Egy tepsit kiolajazunk, meghintjük a zsemlemorzsával, majd belerakjuk a zöldségeket rétegezve: cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika váltakozva.
  • Ráhelyezünk egy-egy szál kakukkfüvet, kevés sót hintünk rá (keveset, mert a padlizsán sós), majd ráfektetjük a halat.
  • Meglocsoljuk olívaolajjal, betakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőbe tesszük. Két-három alkalommal megforgatjuk a zöldségeket. Kb. 30 perc múlva levesszük a fóliát, és készre sütjük. A zöldségkörettel tálaljuk a halat a karácsonyi asztalon.
  •  

    A kép illusztráció
    MTI Fotó: Földi Imre

    Tejben sült burgonya töltött pulykatekerccsel

  • 60 dkg pulykamell
  • bors
  • 1 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1 db tojásfehérje
  • 10 dkg parajpüré
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg sajt
  • 2 ek olaj
  • 3 dkg vaj
  • 80 dkg burgonya
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • Elkészítés:

  • A pulykamellet felszeleteljük, majd kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk. A szeletek széleit egyenesre vágjuk, a leeső darabokat félre tesszük.
  • A levágott húsdarabokat késes aprítóban ledaráljuk. Összekeverjük a tejszínnel, a tojásfehérjével, a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a jól kinyomkodott parajpürét, a meghámozott, apróra vágott sárgarépát és a felkockázott sajtot.
  • A hússzeleteket megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. A tekercseket 1-1 fóliadarabra tesszük, és a fóliával együtt feltekerjük a hússal.
  • A tekercseket egy lábas forrásban lévő vízbe tesszük 15 percre, majd kivesszük és kicsomagoljuk. A roládokról leitatjuk a nedvességet, és a felforrósított olajon sütünk rá egy kérget.
  • Egy tepsit kivajazunk. A burgonyát meghámozzuk, majd felkarikázzuk. Megszórjuk sóval, borssal és szerecsendióval. Rácsorgatjuk a tejszínt és 1 dl tejet, majd elterítjük a tepsibe. 160 fokon 40 percig sütjük. A tojások sárgáját összekeverjük a maradék tejjel, és a burgonya tetejére öntjük. 200 fokon 5 perc alatt megpirítjuk.
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    Baconbe tekert göngyölt sertéskaraj

  • 4 szelet sertéskaraj (csont nélkül)
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vaj
  • 20 dkg konyhakész bébispenót
  • 6 dkg feta sajt
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
  • 8 szelet bacon
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • Elkészítés:

  • A húst megmossuk, szárazra töröljük, kiklopfoljuk. Megsózzuk és borsozzuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, majd megpirítjuk a felforrósított vajon. Hozzáforgatjuk a spenótot, és kissé megfonnyasztjuk a leveleket. Hagyjuk elpárologni a felesleges nedvességet.
  • A hússzeleteket kiterítjük, majd elrendezzük rajtuk a spenótot, az elmorzsolt fetát és a lecsepegtetett aszalt paradicsomot. Feltekerjük a töltött hússzeleteket, majd mindet 2-2 szelet baconbe csomagoljuk. Fogpiszkálóval megtűzzük.
  • Felforrósítjuk az olívaolajat. Nagy lángon körbepirítjuk a baconös hústekercseket, hozzáöntjük a bort és egy kevés vizet. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőt, és az egészet megsütjük-pároljuk kb. 45 perc alatt.
  • Közben néhányszor megfordítjuk a tekercseket, és ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Végül levesszük a fedőt, és zsírjára sütjük a húst.
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    A további karácsonyi recepteket ITT érheti el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.