A szervezet akkor állít elő D-vitamint, ha napsugárzás éri, de a D-vitamin néhány élelmiszerben is megtalálható, amit muszáj minél gyakrabban beiktatni az étrendünkbe, amellyel komoly betegségek kerülhetünk el.
A szervezet akkor állít elő D-vitamint, ha napsugárzás éri, de a D-vitamin néhány élelmiszerben is megtalálható, amit muszáj minél gyakrabban beiktatni az étrendünkbe, amellyel komoly betegségek kerülhetünk el.
Asztma
Különösen gyerekeknél figyelték meg, hogy a rendszeresen fogyasztott D-vitamin hatására ritkultak és enyhébbé váltak az asztmás rohamok. Segítette a légúti gyulladások gyorsabb gyógyulását.
Magas vérnyomás
A D-vitamin óvja az érrendszer működését és szabályozza az erekben lévő gyulladását, amely miatt a magas vérnyomás kialakul. Megfigyelték, hogy ha növelik a magas vérnyomásban szenvedők D-vitamin szintjét, úgy javul a betegek állapota.
Bélgyulladás
Egyértelműen kimutatható, hogy azokban az országokban, ahol kevesebb a napsütéses órák száma, ott kevesebb az emberek D-vitamnszintje, ezáltal pedig náluk gyakrabban fordulnak elő krónikus bélgyulladások.
Diabétesz
A 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata nagy mértékben csökken megfelelő D-vitamin bevitel mellett. A kialakult cukorbetegséggel élők tüneteit is enyhíti a télen-nyáron rendszeresen fogyasztott D-vitamin.
Daganatos megbetegedések
A kóros D-vitamin hiányban szenvedőknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rákos megbetegedések. A D-vitamin komoly immunerősítő hatású, amelynek hiánya utat enged a kóros elváltozásoknak.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!
Együnk minél többet ezekből az ételekből, ha fogyni szeretnénk
Együnk kevesebbet, és gyorsabban lefogyunk – így hangzik a sokak által hangoztatott alaptézis, ami azért nem teljesen fedi valóságot, hiszen nem mindegy, hogy milyen ételekből eszünk keveset. Magas rosttartalmú ételekből például nemhogy kevesebbet, hanem épp hogy sokkal többet kellene egy diéta során enni. A következőkben bemutatott finomságok ilyenek, ugyanis eltelítenek, energetizálnak, így csak jóval később leszünk éhesek és fáradtak, mint ha üres kalóriákat vagy szénhidrátot ennénk.
1. Cseréljük le a majonézt avokádóra!
Minden szendvicsnek jót tesz némi krémes réteg, a margarinon/vajon kívül, amit többnyie a cukorban és zsírban igen gazdag majonéz vagy ketchup testesít meg, ám ez a fogyókúrázóknak kifejezetten tiltott tétel. Csupán emiatt azonban nem kell lemondani a tökéletes szendvicsről akkor sem, ha diétázunk: helyettesítsük a majonézt avokádópürével! Egy fél avokádó 4,6 gramm rostot tartalmaz, ami egyes kutatások szerint 40 perccel késlelteti az éhségérzet megjelenését. Ha ez nem lenne elég, a benne lévő vitaminok (A, D, K és E) és „jó zsírok” miatt mindenképpen érdemes leváltani a hagyományos szendvicsönteteket avokádóra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.