Milyen formában ehetünk burgonyát lisztérzékenységgel?

Gluténcsapda válhat belőle, ha feldolgozott formában fogyasztjuk, vagy étteremből rendeljük.

null

Az egyik nagy konyhai kedvenc a burgonya, mely köztudottan gluténmentes. Nos, nyersen valóban az, sőt alacsony a kalóriatartalma is, továbbá tartalmaz rostot és C-vitamint. „Gluténcsapda” akkor válhat belőle, ha feldolgozott formában fogyasztjuk, vagy étteremből rendeljük – írja a Mindmegette.

SÜLT BURGONYA

Itt az egészben sült, vagy a cikkekre vágott, héjában sült krumplira gondolunk. Na, de hogyan marad gluténmentes?

Ha otthon készítjük el, akkor az egészben sült változatot szurkáljuk meg villával, csomagoljuk be alufóliába, és így süssük 200 fokon 45 percig, vagy amíg meg nem puhul. A szeletelt változatára locsoljunk egy kevés olívaolajat, és már mehet is a sütőbe. Arra azért figyeljünk, hogy milyen márkájú terméket használunk, mert egyes fajták (különösen az ízesítettek) gluténnel szennyezettek lehetnek.

Ha rendelésre adjuk a fejünket általában a fent leírt módokon készítik az éttermekben is, ám azért a biztonság kedvéért kérdezzünk rá, hogy milyen plusz hozzávaló kerülhet még bele.

HASÁBBURGONYA

Ez a krumpli egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb feldolgozási formája. Ha gluténmentesen szeretnénk fogyasztani, akkor hámozzuk meg, véknyan szeleteljük fel, majd dobjuk az olajba. Ha kész, bátran ízesíthetjük fokhagymaporral, sóval és borssal. Ha mirelitet terméket vásárolunk, ellenőrizzük az összetevőket!

Ha futártól várjuk a sültkrumplit, lisztérzékenyként inkább sült és ne hasábburgonyát rendeljünk. Néhány étteremben ugyanis a krumplit ugyanabban az olajsütőben készítik, amelyben például a rántott húst, vagy az egyéb, glutént is tartalmazó ételeket sütik. Sőt, néhány helyen lisztben is átforgatják – főleg az édesburgonyát – sütés előtt, így biztosan szennyezett lesz gluténnel.

KRUMPLIPÜRÉ

A szaftos húsok legjobb kísérője, igazi krémes finomság. Ha meg akarjuk őrizni gluténmentességét, akkor a megfőtt krumplit törjeük össze, majd habverő segítségével keverjük ki tejjel, vagy tejszínnel és vajjal (ha laktózérzékeny, akkor a mentes változatukkal). Adhatunk hozzá még pirított mogyoróhagymát, vagy szalonnát, amitől igazán pikáns lesz, mégis gluténmentes marad. Ha étteremből rendeljük, akkor van egy rossz hírünk; sajnos sok helyen lisztet adnak hozzá sűrítőanyagként.

A teljes cikk ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.