Mutatjuk, hogy lesz tökéletes a hollandi mártás

A hollandi mártás olyan, akár egy Chanel kosztüm, sose megy ki a divatból.

null

A hollandi mártás olyan, akár egy Chanel kosztüm, sose megy ki a divatból. Ennek a letisztultságában is tökéletes mártásnak az eredete a XVII. századba nyúlik vissza. Elkészítése nem bonyolult, de van pár szabály, amit a siker érdekében mindenképp be kell tartanod.

A hollandi méltán az egyik legnépszerűbb alapmártás
Fotó: Pixabay

A hollandi mártás elkészítésének szabályai:

1. Csak friss, szobahőmérsékletű tojásokkal dolgozzunk!

2. Az emulziót gőz fölött készítsük, de ügyeljünk arra, hogy a gőz ne legyen túl forró, mert a tojások 82 fok felett elkezdenek főni, a bennük lévő fehérjék kicsapódnak és a mártás nem lesz sima.

3. Az olvasztott vaj legyen meleg, de ne legyen 82 foknál forróbb!

4. Ez a mártás csak legalább 82% zsírtartalmú vajjal működik, csökkentett zsírtartalmú vajkészítményekkel nem.

5. A hollandi mártást mindig frissen készítsük. A benne lévő nyers tojás miatt ugyanis nem szabad hosszasan állnia, hiszen úgy elszaporodhatnak benne a kártékony baktériumok.

6. A már kész mártást 40-45 fokos vízfürdőben eltarthatjuk egy darabig, de 2-3 óránál ne álljon ott tovább.

A receptért kattintson IDE!

Gluténmentes vagy mégsem? Erre figyeljen, ha krumplit enne!

Az élelmiszerboltokban ma már sokféle gluténmentes terméket találhatunk. De mi a helyzet akkor, ha otthon próbálunk gyomorkímélő ételeket készíteni, netán étteremből rendelnénk?

Az egyik nagy konyhai kedvenc a burgonya, mely köztudottan gluténmentes. Nos, nyersen valóban az, sőt alacsony a kalóriatartalma is, továbbá tartalmaz rostot és C-vitamint. „Gluténcsapda” akkor válhat belőle, ha feldolgozott formában fogyasztjuk, vagy étteremből rendeljük.

Sült burgonya

Itt az egészben sült, vagy a cikkekre vágott, héjában sült krumplira gondolunk. Na, de hogyan marad gluténmentes?

Ha otthon készítjük el, akkor az egészben sült változatot szurkáljuk meg villával, csomagoljuk be alufóliába, és így süssük 200 fokon 45 percig, vagy amíg meg nem puhul. A szeletelt változatára locsoljunk egy kevés olívaolajat, és már mehet is a sütőbe. Arra azért figyeljünk, hogy milyen márkájú terméket használunk, mert egyes fajták (különösen az ízesítettek) gluténnel szennyezettek lehetnek.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.