Öt tipp a tökéletes diós és mákos bejglihez!

Mindenki eszi, de nem mindenki tudja megsütni! Segítünk lepipálni a nagyit.

null

Az még nem elég, ha van egy jó diós és mákos bejgli receptünk. Fontos, hogy ne spóroljunk a hozzávalókkal, kövessük pontosan az elkészítési leírást és tartsuk be a pihentetési időket! Elárulunk néhány fortélyt is, hogy idén bárki kitehessen magáért – írja a mindmegette.hu.

TÉSZTA

Az élesztőt elég feloldani, nem kell felfuttatni, mert akkor kalács jellegűre dagad a bejgli. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze közepes keménységű tésztává, majd formázzunk belőle cipókat. Folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább 20 percig vagy akár reggelig!

Budapest, 2019. december 16.
Bejglik a Sütipont mûhelyében Budapesten 2019. december 16-án.
MTI/Sóki Tamás

TÖLTELÉK

A jó bejglinél legalább annyit nyom a töltelék, mint a tészta. Egy átlagos rúd 20 dkg nyers tésztából jön ki, ehhez nyugodtan számolhatunk 25 dkg tölteléket.

A máktöltelékhez inkább ne adjunk tejet, mert a híg massza kifolyhat a bejgliből. Tej nélkül sem érződik száraznak, ha lekvárt vagy kinyomkodott reszelt almát teszünk bele.

A diót nem szükséges finomra darálni, elég késes aprítógépben durvára őrölni. Ne ijedjünk meg, ha a megadott mennyiségből készített diótöltelék a tésztára kenve kevésnek tűnik, mert sütés közben megduzzad, főleg akkor, ha (rumba áztatott) mazsola is van benne.

FELTEKERÉS

A téglalap alakúra kinyújtott, kb. 3 mm vastag tészta széleit kézzel nyomkodjuk kissé vékonyabbra, hogy feltekeréskor az illesztések ne legyenek túl vastagok!

Várjuk meg, hogy a főzött töltelék teljesen kihűljön, és egyenletesen osszuk el a tésztalapon úgy, hogy körben szabadon maradjon egy sáv. Ezt a két rövidebb és az egyik hosszanti oldalon kenjük meg elkevert tojással vagy tojássárgájával, majd a megkent oldalakat hajtsuk rá a töltelékre!

Végül tekerjük fel az egészet a kenetlen oldaltól kezdve úgy, hogy levegő ne maradjon közte, de a tekercs ne legyen túl szoros!

ÍGY LESZ SZÉP MÁRVÁNYOS A BEJGLI

Kenjük le a nyers rudakat ecset segítségével egyenletesen tojássárgájával vagy elkevert egész tojással, majd hagyjuk teljesen megszáradni a hűtőben, vagy egy hűvös helyiségben. Ezután ismét kenjük le őket, ám ezúttal csak tojásfehérjével, és ismét tegyük vissza hidegre!

SÜTÉS

Várjuk meg, hogy a tojásfehérje is megszáradjon, majd szurkáljuk meg a rudak oldalát, esetleg habzsák vékony csövével vagy szívószállal szúrjunk néhány lyukat a tetejükre!

A sütés további trükkjeiért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

Korábbi cikkünkben azokról a komoly betegségekről írtunk, amiken segít a D-vitamin: A zsíroldékony D-vitamin ösztönzi a bőr anyagcseréjét, és súlyos betegségektől is megóv.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.