A világ számos országában hisznek abban, hogy bizonyos év végi szokások meghatározzák a következő esztendő szerencsésségét – a Mindmegette összegyűjtött néhány olyan szilveszteri hagyományt, amelyeknek valamiféleképpen közük van a gasztronómiához.
A világ számos országában hisznek abban, hogy bizonyos év végi szokások meghatározzák a következő esztendő szerencsésségét – a Mindmegette összegyűjtött néhány olyan szilveszteri hagyományt, amelyeknek valamiféleképpen közük van a gasztronómiához.
Újévkor a félbevágott gyümölcs magházából próbálják meg kiolvasni a jövőt. Ha a magok csillag alakba rendeződtek, akkor jó szerencse várható, ha azonban keresztet formáznak, szerencsétlenség érheti a házat.
Az ausztrál gyerekeknek Santa Claus hozza az ajándékot. A karácsony előtti estén minden háznál kekszet és forró italt tesznek ki neki és a segítőinek.
A közép-amerikai országban a szülők ún. pinatát lógatnak fel a plafonra. A pinata egy papírból készült forma vagy figura, amit telepakolnak édességgel és gyümölccsel, a gyerekek pedig bekötött szemmel addig püfölik egy bottal, amíg ki nem hullanak belőle a finomságok.
A hagyomány szerint szilveszterkor amerikai fánkot kell enni, mert ez áldást hoz a házra. Szerintük ugyanis a gyűrű alakú sütemény biztosítja, hogy a szerencse is, akárcsak a kör, végtelen legyen.
A teljes cikk és további érdekes szilveszteri szokások ITT érhetők el.
Partihangulat otthon: falatok, koktélok és egyebek szilveszterre
Bár ez a szilveszter most kicsit más lesz, mint az eddigiek, de némi találkonysággal igazi partihangulat varázsolható a lakásba – mondjuk azzal kezdve, amit sütünk-főzünk, eszünk és iszunk. De mi az, amit érdemes akár egy-két főre is elkészíteni, és segít abban, hogy méltóképpen búcsúztathassuk ezt a semmilyen szempontból sem szokványos évet? Máris mutatjuk! – írja a Mindmegette.
KENCÉK, KRÉMEK, MÁRTOGATÓSOK
Akár szendvicsre kenjük, akár zöldséghasábokat vagy csipszet mártogatunk ezekbe a kencékbe, mindenképp jól járunk. Ami megmarad, az jó lesz a következő napokra reggelire vagy uzsonnára – megunni nem lehet!
VIRSLI-VARIÁCIÓK
A virsliben az a csodás, hogy eleve rudakra bontva készül, így ha valaki csak simán megfőzné, mustárral és friss kenyérrel lekísérné, akkor nem kell túl sokat matekozni a mennyiségen, ha egyedül, másodmagával avagy hatalmas családi körben érné a szilveszter éjfél. Ha valami extrára vágynánk, akkor is tudunk olyan virslis ételt készíteni, amivel garantált a siker: muffin, saláta, lángos, falatka – virslivel.
KOKTÉKOK, LIKŐRÖK
Nincs szilveszter pezsgő nélkül, az való igaz, ám, ha valakinek nem barátja a buborékos nedű, annak tudunk ajánlani néhány olyan koktélt, amihez nem kell az italboltot felvásárolni, hogy aztán 1-2 centet használjunk el mindegyik üvegből. Ha pedig saját készítésű likőröket szopogatnánk egész este, arra is van egy-két egyszerű, de nagyszerű receptünk! Ezekben az a csodálatos, hogy ha nem is fogy el egy egész üveggel, a hűtőben hosszan elállnak, és a kissé deprimáló januári napokon biztosan jól jönnek majd!
A teljes cikk ITT olvasható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.