Virsli-teszt, avagy mit ne vegyünk szilveszterre?

A szakemberek megnézték, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén.

null

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minden évben ellenőrzi a fogyasztói megtévesztés szempontjából az ünnepi virsli-kínálatot. A 2020-ban vizsgált húszféle húskészítmény közül mindössze egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak – írja a Mindmegette.

Az ITM akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok a termékeken feltüntetett zsír- és fehérjetartalmának ellenőrzésére irányultak.

A szakemberek megnézték azt is, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén.

A Magyar Élelmiszerkönyv ezen megnevezés használata esetén határértékeket rögzít a termékek minimális fehérje- és maximális zsír-, víz- és sótartalmára. Ennek az előírásnak a mintavételezett húskészítmények mindegyike megfelelt.

A laborban ellenőrizték a termékcímkén feltüntetett összetevők, mennyiségek helytállóságát is. A fehérjetartalom minden vizsgált virsli csomagolásán valósághűen szerepelt.

A zsírtartalom azonban egy esetben a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a jelzett mennyiségtől.

Nem minden virsli, ami annak látszik
Fotó: pexels

A kifogásolható termék gyártójával szemben a megtévesztő tájékoztatás miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén feltüntetett értéket a valós mennyiségnek megfelelőre javítják. A vizsgált virslik adatait összegző táblázat a tudatos vásárlói döntések elősegítése érdekében a fogyasztóvédelmi honlapon érhető el – itt azt is megtaláljátok, melyik virsli az, amelyiket semmiképp se kerüljön a szilveszteri menübe.

A teljes cikk ITT érhető el.

Nincs szilveszter klasszikus, retró szendvics nélkül

Az idősebb korosztály szinte biztosan emlékszik még azokra a szilveszterekre, amikor még nem a jobbnál jobb trendi partifalatok, vagy a leveles tésztába tekert virsli, esetleg kolbászkarikák kerültek a csipszesztál mellé a különleges édes falatkákról nem is beszélve, hanem a ropi, kókuszgolyó, a linzer, a pogácsa, na és persze az a bizonyos pirosarany pöttyökkel, uborkával és tojással díszített sajtos, margarinos kenyérszeletek, melyeket nem győztük a szánkba tömni.

Persze nem azt állítjuk, hogy mára ezek már teljesen kikoptak a köztudatból, hanem inkább csak kicsit a háttérbe szorultak. Idén viszont újra visszatérhet nálatok is ez a pofonegyszerű, ám de annál finomabb szenya, aminek pontos receptjét most megmutatjuk, hogy te is felfrissítsd az emlékeidben.

Így készül a retró szendvics

Hozzávalók:

  • (zsúr)kenyér
  • margarin
  • szalámi/párizsi
  • főtt tojás
  • uborka
  • pirosarany/gulyáskrém
  • reszelt sajt
  • Vágjunk jó vastag szeletekre a (zsúr)kenyeret, majd kentük meg margarinnal – ne sajnáljuk. Ezután jöhet rá a szalámi, vagy a párizsi. Miután gondosan elhelyeztük a felvágottakat, jöhet a karikára vágott főtt tojás, az uborka, az elmaradhatatlan pirosarany, majd végül a reszelt sajt.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.