A legjobb besamel receptek és minden, ami a mártással készül

Számos étel elképzelhetetlen egy gyönyörűen krémes besamel mártás nélkül, ezekből válogattunk.

null

A francia konyha öt alapmártásának egyike, az aránylag könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető és sok mindenre felhasználható besamel.

Croque monsieur – a francia melegszendvics

Hozzávalók:

  • 16 szelet fehér kenyér

  • 8 dkg vaj

    2 tk finomliszt

    3 dl tej

    1 db tojássárgája

    1 tk dijoni mustár

    bors

    szerecsendió

    24 szelet ementáli

    8 szelet pármai sonka

    Elkészítés:

  • 3 dkg vajat felolvasztunk, megfuttatjuk benne a lisztet, majd tejjel felöntve sűrűre főzzük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
  • A kenyerek mindkét oldalát megkenjük a maradék vajjal, majd egy másik serpenyőben megpirítjuk őket. A kicsit kihűlt besamelhez hozzákeverjük a mustárt és a tojássárgáját.
  • A kenyerek felét megkenjük besamellel, egy szelet sajtot, sonkát, majd ismét sajtot helyezünk rájuk, és ismét megkenjük őket a mártással, majd a tetejükre helyezzük a maradék kenyérszeleteket. Végül ezeket is megkenjük besamellel és a tetejükre helyezzük a maradék sajtszeleteket. Sütőpapírral bélelt tepsin forró sütőbe helyezzük, és ropogósra sütjük a szendvicseket.
  •  

    Dupla sajtos bolognai lasagne

    Hozzávalók:

  • 20 dkg hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sárgarépa
  • 15 dkg szárzeller
  • 1 n dob hámozott paradicsom
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 dkg vaj
  • 50 dkg vegyes darált hús
  • bors
  • 1 tk paradicsompüré
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 db babérlevél
  • 12 db lasagne lap
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7 dl tej
  • 10 dkg kemény sajt
  • 12.5 dkg mozzarella
  • Elkészítés:

  • A megtisztított hagymát, fokhagymát, sárgarépát és szárzellert apróra kockázzuk. A hámozott paradicsomot lecsepegtetjük, levét felfogjuk.
  • Az olívaolajat az 1 ek vajjal együtt lábosban felforrósítjuk, és közepes tűzön megdinszteljük rajta a hagymákat kb. 3 perc alatt. A sárgarépával és a szárzellerrel együtt tovább pároljuk 4-5 percig, majd hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve pirítjuk 3-4 percig.
  • Megsózzuk, megborsozzuk, belevegyítjük a paradicsompürét, és összemelegítjük fél perc alatt. Ezután felöntjük a vörösborral, és a keletkezett levet elfőzzük. Végül hozzákeverjük a kissé szétnyomkodott hámozott paradicsomot a felfogott lével, valamint a babérlevéllel együtt, és fedő nélkül sűrűre főzzük kb. 1 óra 20 perc alatt. Megsózzuk, megborsozzuk, és a babérlevelet kiszedjük.
  • A besamelhez a vajat lábosban felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük a tejjel, és gyenge tűzön fedő nélkül, gyakran átkeverve főzzük 20-25 percig. Végül megsózzuk, és felolvasztunk benne 5 dkg reszelt sajtot.
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a mozzarellát apróra daraboljuk, és egy kb. 23 x 28 cm-es, kivajazott felfújtformát vagy tűzálló tálat az alján megkenünk besamellel. A lasagnelapokat 4 dkg reszelt sajttal, a mozzarellával és a bolognai mártással váltogatva a tálba rétegezzük, majd az egészet meglocsoljuk a maradék besamellel, és az előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen sütjük 15-20 percig.
  • Végül a lasagnét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és ropogós aranybarna kérget sütünk rá további kb. 15 perc alatt. Rövid pihentetés után, melegen tálaljuk.
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    További recepteket ITT olvashat.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.