Alapvető konyhai tények, amikkel érdemes tisztában lenni

Miért egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt? Meghámozzuk-e a nyers gyümölcsöt-zöldséget fogyasztás előtt?

null

Szabad-e olajat tenni a tészta főzővízébe? Miért egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt? Meghámozzuk-e a nyers gyümölcsöt-zöldséget fogyasztás előtt? Alapvető konyhai kérdéseket tett tisztába a Mindmegette.

1. Mit jelent a természetazonos aroma elnevezés?

Olyan aromákra használjuk, melyeket mesterséges úton állítanak elő (pl.: vanillin). Kémiai struktúrájuk hasonlít az állati vagy növényi nyersanyagból kinyert természetes aromákéra. A természetazonos aroma általában intenzívebb, mint a természetes, de nem egészségtelenebb annál.

2. Olajjal vagy anélkül főzzük a tésztát?

Az olaszok olaj nélkül főzik, hiszen az vékony filmréteget képez a tészta körül, s emiatt nem veszi át annyira a szósz ízét. Mivel a lecsöpögtetés után rögtön összekeverik a szósszal, nem ragad egybe a tészta. Aki azonban külön szeretné szervírozni, tegyen rá egy kis olajat, hiszen anélkül valóban összeáll.

3. Egészségtelen-e a zöld/sötét rész a krumplin?

Igen. Inkább vágjuk le őket, hiszen valóban kellemetlen ízűek, és az érzékeny gyomrú embereknél, illetve a gyerekeknél hányingert, fejfájást és hasmenést okozhatnak.

4. Miért egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt?

A teljes kiőrlésű lisztet a mag egészéből nyerik. A belőle készült kenyérbe így számos, a mag külső részében található vitamin és ásványi anyag is belekerül. A fehér liszt előállításakor ellentétben eltávolítják a külső részeket. A fehér kenyér ezért nem tartalmaz fontos tápanyagokat.

5. Megpucoljuk a gyümölcsöt és a zöldséget?

Lehetőleg ne, hiszen a héjukban van a legtöbb tápanyag. Előtte azonban alaposan mossuk meg őket, hogy káros anyagok ne kerüljenek a szervezetünkbe.

Alapvető gasztro-bölcsesség, hogy a gyümölcs héjában van a legtöbb vitamin
Fotó: pexels

6. Szabad-e a spenótot újra felmelegíteni?

Szabad! Tény, hogy a spenótban nitrát van, de ha a déli maradékot néhány órával később felmelegíti, és vacsorára elfogyasztja, nem lesz rákos!

7. Káros-e a fagyás okozta elszíneződés?

Egyáltalán nem. Egyébként az okozza, hogy a fagyasztani kívánt élelmiszer kiszárad, ha a doboz vagy a zacskó nem zár légmentesen. Bár nem néz ki jól, és kissé módosítja az étel aromáját, az egészségre nem ártalmas.

A teljes cikk és további alapvető konyhai tények ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.