Diétás villámebéd: zöldséges kuszkusz marokkói stílusban

A marokkói ételek legvonzóbb tulajdonsága az, hogy az ottani konyha mer bánni a fűszerekkel.

null

Megfelelően rafinált fűszerezéssel még pusztán hétköznapi zöldségekből is mennyei ételt kreálhatunk, mely télen gazdag ízei, nyáron a hűsítő joghurt miatt lehet kedvenc. A marokkói ragut fél óra alatt összedobhatjuk, a kuszkusz 7 perc alatt elkészül, és másnap simán bevihetjük az irodába ebédnek, hiszen remekül melegíthető.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 piros kalifornia paprika
  • 1 kisebb padlizsaán
  • 1 kis cukkíni
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 kk fahéj
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 tk melasz, méz vagy sötét muscovado cukor
  • olíva olaj
  • 1/2 ek vaj
  • 250 ml görög joghurt
  • 1 bögre (2.5 dl) kuszkusz
  • 500 ml alaplé (lehet zöldség vagy csirke, és ha nincs más, kockából)
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    Elkészítés:

  • Vágd rusztikus darabokra a padlizsánt és cukkínit. Sózd meg, és hagyd egy szűrőben 30 percig lecsöpögni. Tedd paírtörlőre, majd törölgesd át.
  • Vágd rusztikus gerezdekre a hagymát. Tisztítsd meg és vágd egyforma karikákra a répát.
  • Egy vastag fenekű lábasban melegíts olívaolajat, majd dobd rá a padlizsánt és süsd, amíg mind a két oldala színt nem kap. Dobd rá a hagymát és a répát. Párold további 1-2 percig. Add hozzá a fűszereket és a melaszt, keverd meg, majd dobd mellé a paprikát és cukkínit.
  • Öntsd rá a paradicsomkonzervet, sózd meg, adj hozzá kb. 1 dl vizet, és forrald össze kb. 5-10 percig. Kóstold meg, és ha nem elég ízes, adj hozzá még fűszereket.
  • Közben tedd a kuszkuszt hőálló edénybe, öntsd rá a forró alaplevet, keverd meg, takard le jól, és ne nyúlj hozzá 7-8 percig.
  • Add a raguhoz a leöblített csicseriborsót és lassú tűzön forrald további 2 percig, majd szedd le a lángról.
  • Adj a joghurthoz 1-2 ek olívaolajat, kevés sót, és ha szereted, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Tedd félre.
  • Keverd meg a kuszkuszt, ami mostanra beszívta az összes levest, és add hozzá a vajat. Tálald a zöldséges raguval. Szórd meg a petrezselyemmel és kínáld mellé a joghurtot.
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.