Szemünk egészségéért a megfelelő étkezéssel is sokat tehetünk. A Mindmegette cikkéből kiderül, milyen ételeket érdemes fogyasztanunk.
Szemünk egészségéért a megfelelő étkezéssel is sokat tehetünk. A Mindmegette cikkéből kiderül, milyen ételeket érdemes fogyasztanunk.
A lutein az időskori szembetegségek megelőzésének egyik leghatásosabb vegyülete, segít megóvni a szem érrendszerét. Ráadásul a számítógép okozta szemkárosodástól is véd, mert kiszűri a kékfény okozta káros hullámok nagy részét. Luteinben gazdag ételek a zöld leveles zöldségek (például a spenót), a kukorica, a citrom, a narancssárga gyümölcsök, a kelkáposzta és a tojás is.
A II. világháború alatt a királyi légierő pilótái nagymennyiségű áfonyát fogyasztottak, hogy a látásuk élesedjen és a szemük könnyebben megszokja a sötétséget. Friss felmérések szerint a fekete áfonya kiválóan használható a szürke hályog kezelésére is, a kutatások szerint 50 olyan betegből, aki rendszeresen fekete áfonyát fogyasztott 48-nál jelentősen lelassult a folyamat. Mindezt a gyümölcs erős antioxidáns hatásának tulajdonítják, ami erősíti a kollagén-rostokat.
Bár fütyülni nem fogunk megtanulni tőle, de a szemünkkel jót tehetünk, ha sok sárgarépát fogyasztunk. Ugyanis rengeteg A-vitamint tartalmaz, ami segít megelőzni a farkasvakság kialakulását, azaz azt az állapotot, amikor az egyén szürkületben vagy félhomályban alig lát. További A-vitaminban gazdag étel például az édesburgonya, a mangó, és a csípős paprika.
A goji bogyónak kiemelten magas a béta-karotin tartalma, ez pedig A-vitaminná alakítja a máj enzimjeit, így óvva szemünk egészségét. Ezen kívül a goji bogyó javítja és élesíti is a látást, több mint 18 aminosavat tartalmaznak, valamint rengeteg fehérjét.
A teljes cikk ITT érhető el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.