Ezeket az ételeket érdemes kerülni, ha puffad!

A puffadás egy igen kellemetlen érzés, így képes akár órákra is elrontani az ember közérzetét.

null

A puffadás egy igen kellemetlen érzés, így képes akár órákra is elrontani az ember közérzetét. Sajnos kezelni nem olyan egyszerű, megelőzni viszont annál inkább. Nincs más dolga, mint egy kicsit odafigyelni az étkezésre, a következő ételeket pedig érdemes elkerülni – írja a Mindmegette.hu.

A nátrium hatással van a vízvisszatartásra. Tehát ha sósan étkezik, több víz fog felgyülemleni a szervezetében, ami ugyebár kedvez a puffadásnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem használhat sót a főzéshez, de érdemes kerülnie az extrán sós élelmiszereket, mint például a chipsek.

Zöldségek

Persze nem mindegyiket kell elkerülnie, ám vannak bizonyos zöldségek, amelyek az átlagosnál is több gázt termelnek a tápcsatornában. Ilyenek a hüvelyesek, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a hagyma, és a paprika is.

Szója

A szójatermékeket hüvelyesekből készítik, ezért könnyen fermentálódhatnak a bélben az emésztés során. Ennek eredménye pedig az lesz, hogy gázok szabadulnak fel, aminek következtében pedig nagy valószínűséggel puffadni fogunk. Érdemes csínján bánni például a tofuval és a szójatejjel is.

A nátrium hatással van a vízvisszatartásra
Fotó: Pixabay

Rágógumi

Talán nem jutna ilyesmi az eszébe, de bizony a rágózással is kedvezel a puffadásnak. Hogy miért? Amikor rágógumizik, levegő kerül a tápcsatornába, ott pedig nyomást fog okozni, ami egyenes út a puffadáshoz és a megnövekedett hasi körfogathoz is.

Mandulatej

A mandulatej kitűnő alternatívája lehet a tehéntejnek, de nem árt vigyázni vele. A benne található karragén nevű anyag ugyanis nagy mennyiség esetén akadályozhatja az ásványianyag-felvételt, emiatt allergiás reakciót is kiválthat, aminek a puffadás az egyik tünete.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Hétköznapi zöldségekből is lehet mennyei ételt kreálni

A marokkói ételek legvonzóbb tulajdonsága az, hogy az ottani konyha mer bánni a fűszerekkel. Ha marokkóit főzünk, el kell felejteni az olyan mértékegységeket, mint „késhegynyi”, vagy „csipetnyi”. Ezeket a „púpozott teáskanál”, de esetenként akár az „evőkanál” váltja fel, és az egészben az a legszebb, hogy a töménytelen mennyiségű fűszer, bár rengeteg ízt és színt ad egy-egy fogásnak, mégsem tűnik túlzásnak!

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.