Ikonikus amerikai ételek: a corn dogtól a csirkeszárnyig

Kiválogattunk néhány tipikusan amerikai, ikonikus fogást, amit akár el is készíthetünk a Super Bowlra készülődve.

null

Az amerikai gasztronómia bemutatása szinte lehetetlen küldetés. A számtalan bevándorló nemzet saját konyhája az új hazában is tovább élt, sőt tovább is fejlődött, így számtalan új fogás jött létre. Arra azonban érdemes vállalkozni, hogy kiválogassunk néhány tipikusan amerikai, ikonikus fogást, amit akár el is készíthetünk a Super Bowlra készülődve – írja a Mindmegette.

Buffalo wings

A hatvanas évek közepe óta hódít a Buffalo wings. A csirkeszárnyakat olajban kisütik, majd egy speciális máz kerül rájuk, amelynek fő jellegzetessége, hogy meglepően tüzes és fűszeres, amiért a nagyobb mennyiségű cayenne bors a felelős. A csípős csirkeszárnyakat mi is elkészíthetjük, még olaj sem kell hozzá, akár a sütőben is készre süthetjük a húst, majd előkészített pácba forgathatjuk.

Pastrami és Reuben szendvics

Tartalmas szendvicsben az amerikaiak nagyon ott vannak. Két kenyérszelet között egy komplett fogás rejtőzhet el, mint a Pastrami vagy épp a Reuben szendvics esetében. A litván eredettel bíró Pastramiba rengeteg vékonyra szeletelt pácolt marhaszegy kerül, mellé ecetes uborka és mustár, amit két szeletnyi vékony rozskenyér keretez. Ha nem szeretnénk marhaszegyet pácolni, akkor kikísérletezhetjük másféle húsból is. A Reuben szendvics annyiban tér el, hogy ebben svájci sajt, káposzta és egy kevés majonéz is helyt kap.

Mac and cheese

A tészta és a sajt jó párosítás, a tepsiben lesütött sajtos tészta meg végképp jónak tűnik. Nem véletlen, hogy az amerikaiak nagyon kedvelik ezt a fogást. Elkészítése rendkívül egyszerű, a kifőtt tésztát sajttal felturbózott besamellel elkeverjük, tepsibe borítjuk és ropogósra sütjük.

Mogyoróvajas, lekváros szendvics

Számunkra kissé bizarrnak tűnő étel, Amerikában mégis a mindennapok része. A mogyoróvaj a holland bevándorlóknak köszönhetően vált kedvelt alapanyaggá, s a reggeli szendvicsen kívül süteményekbe, tortákba is előszeretettel belekomponálják.

Az amerikai filmek visszatérő sztárja, az ikonikus corn dog
Fotó: unsplash

Corn dog

Vásárok és karneválok elengedhetetlen kelléke ez a pálcára fűzött fogás, amely nem más, mint kolbász kukoricalisztes bundában, bő olajban kisütve. Kolbász helyett készülhet virslivel, kerülhet a tésztába – a kolbász mellé – még reszelt sajt, pirított hagyma is. Mustárt, majonézt, ketchupot kínálhatunk mellé.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.