Klasszikus csúsztatott palacsinta, amit mindenki nagyon szeret

Az Ínyesmester szerint a csúsztatott palacsintának szánt tésztába érdemes a tojások fehérjét felverve hozzáadni.

null

A csúsztatott palacsinta nem új keletű édesség a magyar háztartásokban, már Dobos C. József könyvében is szerepel. Dobos szerint a töltött palacsintát tölthetjük lekvárral, túróval, mandulával, illetve bármivel, amiről úgy gondoljuk, hogy illik hozzá. Dobos azt javasolja, hogy az összeállított süteményt tojássárgájával és cukorral gazdagított tejjel meglocsolva toljuk a forró sütőbe, s miután megsült, tálra borítva kínáljuk.

A Mindmegette magazin azonban az Ínyesmester, azaz Magyar Elek elképzelései alapján készítette el ezt a finomságot,

amely szerint a csúsztatott palacsintának szánt tésztába érdemes a tojások fehérjét felverve hozzáadni, illetve úgy kell megsütni az egyes palacsintákat, hogy a felső részük szinte még híg legyen.

Töltelékként csupán citrom- vagy narancshéjjal elkevert, vaníliás cukrot javasol.

A KLASSZIKUS CSÚSZTATOTT PALACSINTA RECEPTJE

Hozzávalók a palacsintatésztához:

5 dkg vaj

5 db tojás

5 dkg cukor

5 dkg liszt

3 dl tej

olaj

A rétegezéshez:

2 db citrom héja

1 db narancs héja

2 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS

A vajat az 5 tojássárgájával habosra keverjük, aztán beletesszük a cukrot, a lisztet és a tejet. Jól elkeverjük. Felverjük az 5 tojásfehérjét, majd ezt is a masszába dolgozzuk.

A sütési mód sem mindegy, ha azt akarjuk, hogy tökéletes legyen a palacsinta (a kép illusztráció)
Fotó: MTI/Komka Péter

A reszelt citrom- és narancshéjat összedolgozzuk. Kiolajozott palacsintasütőben kisujjnyi vastag rétegben palacsintamasszát öntünk, és takarékon megsütjük az egyik oldalát úgy, hogy a teteje egy kicsit híg maradjon.

Egy sütőformát kiolajozunk, megszórjuk egy kevés citromos narancsos vaníliás cukorral, majd az első palacsintát szépen belecsúsztatjuk, a tetejét megszórjuk a citromos-narancsos vaníliás cukorral. Így rétegezzük a 4 db palacsintát.

A palacsintával megrakott tálat kb. 150 fokra előmelegített sütőbe csúsztatjuk kb. 5 percre. Figyeljünk rá, hogy az ízes cukor ne égjen meg a tetején, csak egy kicsit megpiruljon.

Amikor kivettük a sütőből, várunk pár percet, majd egy nagyobb tányérra átfordítjuk – így most a teteje az alja lesz – és meghintjük vaníliás cukorral. Citrom és narancskarikákkal díszítjük. Úgy vágjuk, mint egy tortát.

Az eredeti csúsztatott palacsinta cikk IDE, a recept pedig IDE kattintva érhető el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.