Magvak, melyeket rendszeresen kéne fogyasztanunk

Ezekben az apró magvak rengeteg energia és hasznos tápanyagot tartalmaznak, ezért érdemes minden nap enni belőlük.

null

Ezekben az apró magvak rengeteg energia és hasznos tápanyagot tartalmaznak, ezért érdemes minden nap belecsempészni az étrendünkbe – írja a Mindmegette.

Lenmag

Nem csak a müzlikeverék lesz finomabb tőle! Egészben meghintheted vele a pogácsa vagy a házi kenyér tetejét, őrölve pedig a palacsinta, a piskóta vagy a lepény tésztájába is beleszórhatod. A lenmagos finomságok csökkentik a koleszterinszintet, és a gyomornak is jót tesznek.

A lenmagot érdemes összetörni fogyasztás előtt, mert így a mag belsejében rejtőző fontos hatóanyagokhoz is hozzájuthatunk.

MÁK

Az Ázsiából származó növény gubójának szemeit darálva a kuglóf, porcukorral vegyítve pedig a palacsinta tésztájába is belekeverheted. A mákfelfújt szintén ízletes, ahogy a házilag készített mákfagyival is biztosan elkápráztatod majd a vendégeidet!

A mák a legtöbb recepthez felhasználható magvak egyike
Fotó: pexels

Szezámmag

Az egyszerű, friss salátakeveréket fél evőkanálnyi szezámmaggal vagy annak olajával valódi ínyencséggé varázsolhatod! Belevegyítheted még a panírba, de gazdagíthatod vele a halételeket és a különféle tésztasalátákat is.

Fenyőmag

A mediterrán konyha egyik kedvenc hozzávalója, a benne lévő omega-3 zsírsavak miatt igen egészséges. Többek között fontos kelléke a pestónak, de pirítva adhatod a hagymaleveshez, vagy a vadhúsokra is rászórhatod.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Kókusz, szőlőmag, napraforgó: melyik olaj mire való?

A boltok polcain számos növényi olaj sorakozik, nehéz eligazodni, vajon melyiket mire érdemes felhasználni, vagy éppen mikor követünk el kisebb fajta bűnt az adott olajjal kapcsolatban, melyikben süthetjük meg a vasárnapi ebédet.

Általános alapelvként megfogalmazható, hogy a finomított olajok hőstabilitása nagyobb, ezért ezeket elsősorban főzésre, sütésre célszerű felhasználni. A finomítatlan olajok zsírsavösszetételükből eredően a hőre érzékenyebbek, oxidációs képességük nagyobb a finomítottakhoz képest, ezért ezeket nem javasolt hevíteni, hanem hidegen, például salátaolajként vagy kenyérre (pirítósra) locsolva élvezhetők.

A cikk ITT folytatódik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.