Így vegyük észre, ha nem bírjuk a tejet
A laktózintoleranciát, azaz a tejcukor-érzékenységet több, mint 50 évvel ezelőtt ismerte fel az orvostudomány. Ma már a betegség egy egyszerű teszttel fájdalommentesen diagnosztizálható. A tejcukor, azaz a laktóz az állati eredetű tejben és tejtermékekben természetes állapotban, míg más, feldolgozott termékekben adalékanyagként található meg.
A tejcukrot, vagyis a laktózt a laktáz nevű enzim bontja le a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok felületén. Ha valakinek a szervezetében nincs ilyen enzim, vagy a működése károsodott, akkor a tejcukor továbbjut a vastagbélbe, és az ottani baktériumok bontják le, illetve használják fel.
A bakteriális erjedés gázképződéshez vezethet, ami puffadást, görcsöket okozhat. Az első tünetek – hasmenés, hányás, bőrkiütés, légzési nehézségek – az ital elfogyasztása után azonnal vagy néhány órán belül jelentkeznek.
A cikk ITT olvasható tovább.