időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Öt tévhit a gluténmentes étkezésről, amit jó, ha tud

Forrás: Mindmegette
2021.01.31. 16:03
borítókép

A gluténmentes vendégvárás egyszerűbb, mint gondolnánk, viszont van pár tévhit, amit ideje lerombolni.

Mivel a gluténérzékenység egyre több családban jelent problémát az ünnepi asztaloknál, az Ed.Haas összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket a gluténmentes étkezésről és a legjobb ünnepi megoldásokat, melyeknek köszönhetően kompromisszumok nélkül süthetünk-főzhetünk gluténmentesen – írja a mindmegette.hu.

Gluténérzékenyek Titkos Társasága

Ha nem éled, nem tudhatod! – Mintha a gluténérzékenyek egy titkos szekta tagjai lennének, és a nem beavatottak nem tudhatják, hogy kell egy mentes ételnek nekifogni; sőt az erről való tudás vetekszik az emelt szintű atomfizikával. Ez szerencsére nem így van, hiszen rengeteg hétköznapi étel önmagában gluténmentes. Sőt a hagyományos karácsonyi menüben szereplő fogások egy része is ilyen. A halászlé, a töltött káposzta, bármilyen sült hús vagy hal és a köretek nagy része, például a rizs és a krumpli sem tartalmaz glutént, tehát az egész család fogyaszthatja. A keresztszennyeződésre ettől függetlenül figyelni kell persze.

Drága és íztelen

Az ünnep nem ünnep sütihalmok nélkül! És hát a gluténérzékenyek szomorú tekintete belénk égett az irodai sütizéseken, amikor nem figyeltünk, hogy mentes édességet rendeljünk. Ha pedig volt külön mentes süti, azért sajnáltuk őket, hogy ilyen íztelen, élvezhetetlen rettenetet kell enniük desszert címén, ráadásul dupla áron.

Tévedés, hiszen már olyan széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki könnyen varázsol mentes desszertet az ünnepi asztalra. Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk.

Péksütemények tiltólistán

A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztes fehérkenyér állagát nem tudjuk elérni mentes lisztkeverékekkel. Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét. Azért kétségbeesni nem kell, lehet a gluténmentes kenyér is nagyon finom, de nem a kenyérsütéssel érdemes elsőre próbálkozni.

Egy falat nem árt!

Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg… Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100%-os, életen át tartó diéta nyújt megoldást.

Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszútávon komoly egészségügyi kockázattal jár!

Figyeljünk rá, hogy a gluténmentes ételeket mindig külön készítsük el, mindig külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántotthúst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést és megkönnyítjük saját dolgunkat is.

Fogyózom, ezért vagyok gluténmentes diétán

Ismerjük a divat-gluténmentességet, és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb, ha magad készíted.

A gluténmentes étkezésről szóló teljes cikk elérhető a Mindmegette oldalán.

Korábbi cikkünkben egy környezetvédelmi újításról számoltunk be, amelyet az egyik népszerű gyorsétteremlánc jelentett be. Hulladékból készült tálcákat kezdett el használni a McDonald's.