Tippek a tökéletes vörös káposzta elkészítéséhez

Az egész évben kedvelt köret a vörös káposzta. Így készítsd, hogy mindenki a tiédet dicsérje!

null

Az egész évben kedvelt köret a vörös káposzta. Így készítsd, hogy mindenki a tiédet dicsérje – írja a Mindmegette.

ELŐKÉSZÍTÉS, FELDARABOLÁS

A külső 2-3 levél általában szennyezett vagy sérült. Ezeket egyenként hajtsd vissza, majd törd le közvetlenül a torzsánál.

A megtisztított káposzta félbevágásához keress egy akkora kést, amelyiknek a pengéje az egész fejet átéri. A fél káposztákat a vágott felükkel lefelé helyezd a deszkára, hogy ne billegjenek, majd ezeket is szeld ketté. Így már hozzáférsz a torzsához, amelyet egy közvetlenül mellette vezetett kisebb késsel tudsz ék alakban kimetszeni.

A negyedeket gyaluld le vagy metéld csíkokra, végül az összevágott káposztát öblítsd le folyó víz alatt.

JÓ TANÁCS

Dolgozz eldobható vagy gumikesztyűben, hogy a daraboláskor kicsorduló káposztalé ne fogja össze a kezedet.

FŰSZEREK ÉS ADALÉKOK

Végső soron ízlés dolga, hogy a zsiradékon, a hagymán és a káposztán kívül mi kerül még a lábosba, de van 10 fűszer, illetve adalék, amelyekkel nem foghatsz mellé.

  • Só – kihagyhatatlan.
  • Bors – téli ételekbe kötelező.
  • Cukor – kihozza a többi fűszer ízét.
  • Szegfűszeg – a klasszikus vöröskáposzta-íz egyik fő meghatározója.
  • Babérlevél – szárított formában kevésbé kesernyés.
  • Borókabogyó – kiemeli a káposzta természetes ízét.
  • Szegfűbors – egyesíti a bors, a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg aromáját.
  • Ecet – legjobb a vörösborecet, amely színfokozóként is működik.
  • Alma – savanykás fajtákat válassz.
  • Fahéj – illata és íze nemcsak a káposztával, hanem a karácsonyi hangulattal is harmonizál.
  • JÓ TANÁCSOK

    Az említett fűszereket mértékkel használd, mert mindegyik erőteljesen aromás. Ha a receptedben nem szerepelnek pontos mennyiségek, akkor egy fej káposztához 2-2 szem szegfűszeggel, borókabogyóval és szegfűborssal, 2 db babérlevéllel, valamint 2 db almával számolj.

    A tökéletes vörös káposzta titka a fűszerezésben rejlik
    Fotó: unsplash

    A sót, borsot, cukrot és ecetet ízlés szerint adagolhatod. A párolódó káposztát gyakran kóstolgasd, hogy korrigálni tudj, ha esetleg megborult a savanyú és az édes ízek optimális egyensúlya.

    A szegfűszeget, borókabogyót, szegfűborsot roppantsd meg, hogy főzés közben könnyebben kibontakozhasson az aromájuk.

    Fahéjból rudat használj őrlemény helyett. Egy darab általában elegendő egy fej káposztához.

    ILYEN EGYSZERŰ ELKÉSZÍTENI

    A torzsa eltávolítása után metélj csíkokra vagy gyalulj le 1 fej vörös káposztát és kockázz apróra 2 fej megtisztított hagymát, valamint 2 db meghámozott almát. Olvassz fel lábosban 3 ek sertészsírt, és pirítsd rajta aranysárgára a hagymát. Add hozzá a káposztát, öntsd fel egy kevés vízzel vagy vörösborral, és fedő alatt fonnyaszd meg. Add hozzá az almát, ízesítsd fűszerekkel és ecettel, keverd össze, majd lefedve, közepes tűzön párold puhára kb. 50 perc alatt. Közben többször forgasd át, és szükség esetén önts alá egy kevés vizet.

    A teljes cikk ITT olvasható el.

    Néhány szuperegészséges étel, amiből sokkal többet kellene enni

    Bár vitamindús paprikát, paradicsomot vagy almát az emberek többsége gyakran fogyaszt, ezzel nem szabad megelégedni, vannak ugyanis ezeknél jóval egészségesebb ételek is. Lencsét például nem csak szilveszterkor kellene fogyasztanunk, ahogy a lazacot sem csak ünnepi alkalmakra kellene tartogatnunk – írja a Mindmgette.hu.

    A cikk ITT olvaható tovább.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.