Habverő a sírban – az ókori Egyiptom és a gasztronómia

Nem volt mikró, spéci grill és olajsütő sem, mégis kiváló lakomákat rendeztek az ókori Egyiptomban.

null

Az ókori Egyiptomban különösen aprólékos munka volt a kenyérsütés. A napkenyérként is emlegetett tésztafélét először kemencében kezdték el sütni, majd úgynevezett kenyértálcák szárították tovább. Ezen a műveleten nem fogott ki az idő, a falvakban élő egyiptomiak még most is szívesen készítik el ezzel a módszerrel a kenyerüket, melyet többnyire húsfélékhez fogyasztanak.

a hagymafélék többnyire a jómódú egyiptomiak kiváltásága volt
Fotó: PEXELS

Az étel, több piramis falán is megjelenő szimbólum volt, nem véletlenül. Az ókori egyiptomiak úgy vélték, hogy az élelem, a túlvilági életben is a túlélést jelenti számokra. Nemcsak a kedvenc élelmeiket jelenítették meg a hatalmas piramisokban, de nagy lakomák jeleneteit is láthatják a látogatók. Sőt, előfordult, hogy a múmia mellett a kedvenc konyhai eszköze is megtalálható volt, ez is a korábban említett okok miatt.

Az étel, több piramis falán is megjelenő szimbólum volt
Fotó: PEXELS

Egyiptomban a társadalom szegényebb rétegének táplálkozásában nagy szerepe volt a lencsének a babnak, a borsónak és a csicseriborsónak is. Érdekesség, hogy a hagymafélék többnyire a jómódú egyiptomiak kiváltásága volt, ahogyan az állattartásra alkalmas épületek is. A lemészárolt állatokat azonnal elkészítették, először egy, erre a célra kialakított hatalmas fazékban megfőzték, majd tűzön megsütötték. Tartósításra a pácolás és a szárítás eljárást alkalmazták.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Milyen ételeket fogyasztottak az ókori rómaiak?

A rómaiak hosszú ideig igen egyszerűen ékeztek – egyik korabeli szerzőjük azt írja, hogy puliszkán éltek –, ami illett is a nehezen tengődő, egyik napról a másikra élő földműves- és pásztornéphez. Ám a gazdagok Rómája, hatalma tetőpontján, más szokásokat vesz fel: enged az elpuhulás Keletről érkező csábításának – írja a mindmegette.hu.

A főzést kifinomult művészetté alakítják a derék rómaiak, a baráti vacsora ürügy a dáridóra. Az ételekben egyesül minden elképzelhető furcsaság és bonyolultság; a szakácsok kötelessége, hogy minden leleményüket latba vetve ámító újdonságokat ötöljenek ki, minden fogásban legyen valami látványos meglepetés; s a “triclinium” immáron nem csupán ebédlő, hanem színházterem is, amelyben táncosnők, bűvészek, bohócok lépnek fel.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.