A Kossuth-kifli, ami nem is kifli – itt az eredeti recept!

A félhold alakú sütemény valójában nem kifli, és az sem biztos, hogy ez volt a jeles politikus kedvence.

null

A sokak kedvenc vasárnapi süteményének számító mandulás finomság Pozsonyból indult hódító útjára. Ebben a városban ülésezett a 19. században az országgyűlés, amelyen Kossuth Lajos két főrendű özvegy – született Révay Anna bárónő és Pongrácz Bóra grófnő – képviseletében vett részt. Neve akkor lett országosan ismert, amikor az 1832–1836. évi ülésszak idején elindította az Országgyűlési Tudósításokat és a levél formában terjesztett kéziratos lapban a reformellenzéket népszerűsítette.

A desszert eredetije vélhetően a mandulás pozsonyi kifli volt
Fotó: FLICKR

Az ifjú ügyvéd Pozsonyban rendszerint Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében, az országgyűlési képviselők kedvenc helyén étkezett. A híres vendéglős és borkereskedő konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós és mákos pozsonyi kifli is. A fáma szerint ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth, ezért viseli a nevét a Palugyay által kitalált kifli formájú mandulás sütemény is.

A finomság alapja a vajas piskótatészta, amelyet mandulával szórnak meg
Fotó: FLICKR

Kossuth és a pozsonyi Gundelként elhíresült vendéglős életének van egy másik közös helyszíne is: 1848 elején Palugyay vette át a Zöldfa fogadót (ma Hotel Carlton), amelynek a politikus is törzsvendége volt, és erkélyéről mutatta be az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost. (Az erkélyt a két világháború között a mai Magyarország területére szállították, 1996 óta a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.)

Az otthon köznemesi konyhához szokott Kossuth egyébként nem volt válogatós.

Országjárásai során mindenütt jó szívvel fogadta, amivel kínálták, a szakácsok és vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett neki.

Vélhetően így kapta a nevét a Kossuth-rostélyos és a Kossuth-kenyér is. Utóbbi a kor jellegzetes édessége volt, a mandulával és csokoládédarabkákkal ízesített szárazabb teasüteményt a Pilvaxban is kínálták.

A Kossuth-kiflinek napjainkban többféle változatát készítik, de az alapja mindnek vajas piskótatészta, és az „igazit” mandulával szórják meg.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Kossuth-kenyér, a Pilvax kávéház kedvence + videó

Érdekes és egyben izgalmas dolog visszatekinteni a múlt magyar gasztronómiai vonalán, hogy egykor nagyjaink mit szerettek, mit ettek. A Kossuth-kiflihez már biztosan sokaknak volt szerencséje, ám egy kis kutatással találhatunk még olyan finomságot, mint a Kossuth-kenyér, ami szintén a magyar szabadságharc egyik vezéréről kapta a nevét.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.