A puritól a tortilláig: mennyei tésztafélék a nagyvilágból

Az ezerarcú tésztát a világ minden táján másképp készítik el, és használják fel az ételekhez.

null

Japán

Szoba, hajdinalisztből: A helyiek egyik kedvelt élelmiszere a pohánkalisztből gyúrt tészta, a szoba, melyet gyakran ízesítenek például zöld teával vagy citrommal, majd különféle szószokkal vagy levesbetétként fogyasztják. A búzalisztből készült udon, rámen és szoment is népszerű eledelnek számít.

Ausztria

A császár kedvence: A legenda szerint Sisi kedvelt étele volt, és először az ő udvari szakácsa készítette el, míg mások úgy vélik, Ferenc József találta ki a receptet. Akárhogy is volt, a tojásból, lisztből, tejből és cukorból készült császármorzsa kedvelt csemege lett.

Mexikó

Tortilla: A kukoricalisztből készített, vékony lepény a helyi gasztronómia egyik nevezetessége, de így hívjuk azt a finom zöldséges-húsos tekercset is, amely a világ számos pontján igen népszerű. Otthon is elkészítheted: gyúrjd össze liszt, olaj, sütőpor, só és némi víz keverékét, szedd darabokra, majd mindet nyújtsa ki vékonyra, és forró serpenyőben süsse ki.

A mexikói tortilla
Fotó: unsplash

India

Indiában számos helyi kenyérfajta létezik. Az egyik a puri, amit teljes kiőrlésű lisztből, vízből és olajból vagy ghíből, azaz a vajból kinyert zsiradékból gyúrnak, majd a pihentetés és nyújtás után olajban sütik ki a tenyérnyi lapokat.

A héjában a vitamin!

A burgonya héjában számos hasznos tápanyag található. Épp ezért lehetőleg mindig hámozatlanul főzd meg a szemeket, vagy – ha a recept engedi – a főzővíz egy részét is használd fel az étel elkészítéséhez!

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.