Erre figyeljünk oda a húsvéti sonka vásárlása során + videó

A jól elkészített, ízletes, omlós sonka asztalra kerülése nem olyan egyértelmű, mint amilyennek hangzik.

null

A húsvéti menü nagyon gazdag és sokszínű, de a lényeg mégiscsak a sonka.

A jól elkészített, ízletes, omlós sonka asztalra kerülése azonban nem olyan egyértelmű, mint amilyennek hangzik: már a vásárlásnál nagyon oda kell figyelnünk.

Egyáltalán nem mindegy, milyen sonkát választunk Húsvétra (A képen füstölt hús termékek az V. kerületi Szabadság téren, a XIII. Budapesti Mangalica Fesztiválon, 2020. február 7-én)
Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Kerekes Sándor, a Gléda Vendéglő séfje elárulta, ők otthon hogy készítik hagyományosan a húsvéti sonkát, és hogy mi a titka annak, hogy jó szaftos, ízletes, és enyhén füstös ízű maradjon a hús.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek a borok illenek a sonkához, a halhoz és a desszertekhez

„A húsvéti, ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a bor, amely Krisztus vérét jelképezi a keresztény kultúrkörben, és természetesen kiválóan passzol a különleges alkalmakra készített ételekhez és – amennyire ez most lehetséges – a vendégváráshoz is” – mondta el Schieber Anita, a szekszárdi Schieber Pincészet tulajdonosa. Hozzátette: bár a magyarok hagyományosan csupán szilveszterkor isznak pezsgőt, ez az utóbbi években változóban van. Ezért érdemes megfontolni, hogy ha vendégek érkeznek, kínálhatjuk őket pezsgővel is, amely nagyon jó welcome-ital, és kifejezetten illik az ünnepi alkalmakhoz. Az utóbbi években rendkívüli népszerűségnek örvendenek a rozéborok Magyarországon is, és jó alternatívát nyújtanak mindazoknak, akik nem kedvelik a vörösborokat. Ha a húsvéthoz rozét szeretnénk, érdemes a kékfrankosból készült rozékat választani. A hagyományos ünnepi menü Magyarországon a húsvéti ünnepkör napjai szerint változik. A tradicionális nagypénteki étel a hal, amelyről a legtöbben azt gondolják, hogy csak fehérborral barátkozik. Ha azonban magyaros halételeket készítünk, például halászlevet, harcsapaprikást, akkor ahhoz legjobban a fűszeres kadarka vagy siller illene. Utóbbi valahol félúton van a rozé és a vörösbor között. Ha mégis inkább tengeri halat vagy sült halat szeretnénk enni nagypénteken, akkor ahhoz valóban fehérbort kell választanunk, itt a már említett chardonnay lehet jó döntés.

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.